Rakija od Žalfije:

Za početak, priprema rakije od žalfije zahtijeva samo tri sastojka: 250 grama listića žalfije, 1,5 litara rakije (idealno je koristiti lozovaču) i 1,5 kilograma neutralnog bagremovog meda.

Nacin pripreme je vrlo jednostavan: listiće žalfije potopite u rakiju i ostavite da odstoji tri nedjelje, povremeno mućkajući smjesu. Nakon toga, procijedite tečnost i pomiješajte je s medom. Konačni proizvod prespite u staklene flaše i ostavite da odstoji još tri nedjelje. Ova rakija od žalfije konzumira se umjereno svakodnevno, te se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lijekova.

Tinktura od Žalfije za Prevenciju Bolesti:

Za tinkturu od žalfije potrebno je 70% etilnog alkohola i 20 grama usitnjenih listića žalfije. Postupak je sljedeći: stavite žalfiju u alkohol i ostavite na toplom mjestu mjesec dana. Nakon toga, procijedite tečnost i prespite je u bočicu. Ova tinktura se dodaje u vodu, sok ili čaj 10-15 kapi tri puta dnevno. Bitno je napomenuti da ova tinktura nije preporučljiva za trudnice i djecu.

Žalfija i Cimet Protiv Bronhitisa:

Za ovaj recept protiv bronhitisa potrebno je 2 kašike šećera, pola litre mlijeka, 1 kašičica usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Postupak je sljedeći: rastopite šećer, dodajte mlijeko i zagrijte do ključanja. Zatim sklonite s vatre i dodajte žalfiju i cimet, te ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite smjesu i pijte tri puta dnevno.

Ovi prirodni recepti mogu pomoći u ublažavanju simptoma i prevenciji sezonskih bolesti. No, važno je napomenuti da je uvijek preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije korištenja bilo kakvih domaćih lijekova, osobito ako već imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.

Preporučujemo