Majčina dušica je biljka jako bogata antioksidansima, što je čini korisnom za opće zdravlje tijela i kože. Također, ova biljka može imati blago sedativno djelovanje, što je čini korisnom za poboljšanje kvalitete sna i opuštanje tijela nakon napornog dana. Čaj od majčine dušice može se konzumirati samostalno ili u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama kako bi se postigla sinergija u terapijskim svojstvima. Uz redovitu konzumaciju, ovaj čaj može postati važan dio svakodnevne rutine za očuvanje zdravlja i blagostanja.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1-2 čajne zličice sušene majčine dušice
  • 1 šolja vode

POSTUPAK PRIPREME:

Prvo uagrijte vodu do vrenja. Stavite sušenu majčinu dušicu u šolju pa prelijte vruću vodu preko majčine dušice.
Pokrijte i ostavite da se namakate 5-10 minuta.

Procijedite čaj i poslužite ga toplog.

Dejstva ovog caja:

Olakšava Probavu:

Čaj od majčine dušice može pomoći u smirivanju probavnih smetnji poput nadutosti, grčeva i gasova.

Jača Imuni Sistem:

Majčina dušica je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, što može pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Protuupalno Djelovanje:

Čaj od majčine dušice može pomoći u smanjenju upala u tijelu, što može biti korisno kod stanja poput artritisa ili upalnih bolesti.

Olakšava disajne probleme:

Inhaliranje pare od čaja od majčine dušice može pomoći kod začepljenog nosa, kašlja i drugih respiratornih problema.

Smanjuje Stres i Anksioznost: Miris i sastojci u majčinoj dušici mogu imati umirujući učinak na tijelo i um, pomažući u smanjenju stresa i anksioznosti.

Vrlo bitna napomena: 

Prije konzumiranja čaja od majčine dušice ili bilo kojeg drugog ljekovitog bilja, preporučljivo je konsultirati se sa zdravstvenim stručnjakom.

Preporučujemo