Aleksandar Leka Ranković bio je značajna figura u jugoslovenskoj politici, poznat kao prvi načelnik OZNE i UDBE, te dugogodišnji šef svih policijskih i tajnih službi do 1966. godine. Međutim, njegov pad s vlasti i dalje intrigira mnoge, a njegovo ćutanje nakon Brionskog plenuma ostalo je predmet spekulacija.

Advokat Toma Fila je u emisiji Puls Srbije na Kurir TV izrazio žaljenje zbog Rankovićevog nedostatka otvorenosti o ključnim događajima iz prošlosti, poput likvidacije Dragoljuba Draže Mihailovića i Nikole Kalabića, zbog čega je njegova uloga i dalje predmet rasprave.

Rođen 1909. godine u selu Draževcu kod Obrenovca, Ranković je odrastao u siromašnoj porodici i rano se uključio u radnički pokret. Njegova politička karijera brzo je napredovala nakon Drugog svjetskog rata, što ga je dovelo do visokih pozicija u jugoslovenskom političkom vrhu. Bio je blizak saradnik Josipa Broza Tita, a njegova politička moć dostigla je vrhunac prije nego što je optužen za prekomjerno korištenje moći i prisluškivanje.

Nakon podnošenja ostavke na sve funkcije 1966. godine, Ranković se povukao iz političkog života i posvetio pisanju memoara. Iako je imao veliki broj pristalica, ostao je kontroverzna figura u jugoslovenskoj istoriji.Sahrana Aleksandra Rankovića privukla je ogroman broj ljudi koji su želeli da odaju počast ovom nekada moćnom političaru, iako se zvanični izveštaji nisu poklapali s obimom prisustva. Leka Ranković ostaje zapamćen kao kontroverzna figura u istoriji Jugoslavije.

Danas je njegova unuka Anja Ranković poznata po uspješnoj karijeri kao voditeljka i stručnjakinja za menadžment u sportskoj kompaniji, noseći prezime koje joj je ostavilo nasleđe njenog dede.Danas, njegova unuka Anja Ranković je poznata po svojoj karijeri kao uspešna voditeljka i stručnjakinja za menadžment u sportskoj kompaniji, nastavljajući svoj put sasvim drugačijim stazama u odnosu na svog čuvenog dedu.

Preporučujemo