Prepoznavanje pravog meda može biti izazovno, ali postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri odabiru visokokvalitetnog meda. Prvo, provjerite je li med prošao kemijsku analizu u nekom od zdravstvenih instituta, poput Zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Također, medovi se redovito kontroliraju na izložbama, gdje se hrvatski medovi često uspoređuju s najboljima na svjetskoj razini.

 

 

 

Jedan od načina da sami prepoznate pravi med je konzumacija malene količine. Ako osjetite tvrdoću i gorčinu ispod jezika, te ako osjetite lagano bockanje ili “spaljen” jezik nakon konzumacije, vjerojatno je riječ o prirodnom medu. Također, provjerite kristalizaciju – pravi med će kristalizirati pri određenoj temperaturi.

 

 

Prilikom kupovine, obratite pažnju na gustoću meda. Pravi med će teći u neprekinutoj niti s žlice, a ne kapati kao voda. Boja meda mora biti ujednačena, s “zavijutcima” kada se pretače. Obratite pozornost i na deklaraciju, gdje bi proizvođač trebao navesti sve sastojke. Čisti med treba sadržavati 0% vode, što možete provjeriti okretanjem staklenke – zračni balon ne bi se trebao pomaknuti.

 

Testiranje meda na papiru ili papirnatom ručniku također može pomoći u prepoznavanju pravog meda. Ako med ne probije papir, vjerojatno nema vode. Ispitivanje s mravima može biti zanimljiv način – pravi med neće privući mrave jer pčele instinktivno grade košnicu na sigurnim mjestima.Konačno, možete isprobati nekoliko trikova kod kuće, poput pomiješanja meda s vodom – pravi med će pasti na dno, dok će lažni ostati otopljen u vodi. Oprezan pristup, poput paljenja vate namočene u medu, također može otkriti pravi med.S obzirom na prisutnost lažnih medova na tržištu, preporučljivo je kupovati od poznatih i iskusnih pčelara kako biste bili sigurni u kvalitetu proizvoda.

Preporučujemo