Zdrava crijeva mogu pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema, podržavanju centralnog nervnog sistema, kontroli šećera u krvi, pa čak i regulaciji raspoloženja.
Na mikrobiom crijeva u velikoj mjeri utiče hrana koju jedemo. Prema renomiranom doktoru Michaelu Mosleyu, osnivaču ketogene dijete “Fast 800”, naši želuci su dom niza bakterija koje on naziva “prašuma našeg tijela”.
Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da održite zdrava crijeva. Mirror ističe da, prema dr Mosleyju, postoje četiri stvari o kojima bismo trebali biti zabrinuti.
mediteranska dijeta

Dr. Mosley je veliki zagovornik mediteranske prehrane, za koju se pokazalo da ne samo da potiče gubitak težine, već i smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom i dijabetes tipa 2. To je zato što mediteranska prehrana obično sadrži više vlakana, što povećava broj dobrih bakterija u crijevima.
U svoju prehranu uključite dosta svježeg povrća, voća, mahunarki, visokokvalitetnih proteina i zdravih masti poput maslinovog ulja.
Jedite više vlakana
dr. Mosley preporučuje 30 grama vlakana dnevno. Ne samo da vam ovo pomaže da se osjećate sitima, već i stabilizira šećer u krvi. To je zato što određene crijevne bakterije probavljaju vlakna, što povećava mikrobiom crijeva.
Obratite pažnju na raznolikost
Prema dr. Mosley vjeruje da dodavanje povrća bez škroba, zdravih masti, mesa i mahunarki u vašu prehranu može imati koristi za zdravlje crijeva. Čak i ako ne slijedite mediteransku prehranu, dobra je ideja da u svoju prehranu uključite biljke, zdrave masti i izvore proteina.
Dodajte prebiotike i probiotike u svoju prehranu
Prema Europskom vijeću za informacije o hrani, “crijeva su poput vrta” i “probiotici su sjemenke koje posadite, a prebiotici su gnojiva koja im pomažu da rastu”. Oba se nalaze u namirnicama poput luka, bijelog luka, praziluka i šparoga, ili ih možete dobiti putem dodataka kao što je naša mješavina vlakana.

Preporučujemo