Razmišljanje o tome kako se vlasnici pasa često odabiru prema svojim karakteristikama očito je kroz različite pasmine pasa i njihove vlasnike. Na primjer, vlasnici maltezera često su obitelji s djecom koje žele praktičnog i simpatičnog psa koji može biti odgovornost cijele obitelji. Zanemareni maltezeri često završe kao stariji psi koji zahtijevaju posebnu pažnju.

Bostonski terijeri privlače ljude koji žive u stanovima i traže aktivnog psa koji prati modne trendove. Mopsi privlače one koji cijene opuštanje i udobnost te su spremni trpjeti prisutnost dlaka po kući. Vlasnici italijanskih hrtova često su ljubitelji putovanja koji imaju svoje anksioznosti.Vlasnici labrador retrivera često su jednostavne i ljubazne osobe koje su spremne redovito šetati svog psa. Engleski buldozi su za ljude koji cijene zabavu, iako njihovi zglobovi često trpe posljedice. S druge strane, američki baseti privlače ljude koji su izgubili dodir s nekim stvarima, dok su jazavičari za one koji se trude trenirati teške pse.

Opisi za ostale pasmine, poput doge, mešanca, bigla, cocker španijela, lagota, pekinezera, pit bula, dobermana, jack russell terijera, afganistanskog hrta, srednje pudle, vizsle, pinča, shar peia, corgija, pomeranca i chihuahua, pružaju zabavne i duhovite opise koji često odražavaju karakteristike njihovih vlasnika. Ovi opisi mogu pomoći uvidjeti kako se ljudi često povezuju s određenim vrstama pasa na temelju svojih osobnih karakteristika.Svaki opis pasmine psi i njihovih vlasnika ukazuje na sličnosti između osobnosti vlasnika i temperamenta pasa koje odabiru. Ovi opisi pružaju zanimljiv uvid u vezu između vlasnika i njihovih ljubimaca.Ovi opisi prikazuju kako se različite osobine vlasnika mogu reflektirati u izboru određene pasmine psa.

Preporučujemo