POTREBNI SASTOJCI:

– Sjeme limuna
– Saksija ili lonac (veličine barem 30 cm u promjeru)
– Kvalitetna zemlja za cvijeće ili tlo za citrusno voće
– Drenažne rupe ili kamenčići za drenažu
– Sunčano mjesto za sadnju

NACIN PRIPREME:

Sjeme pripremate na sledeci nacin:

Ukoliko koristite sjeme limuna iz svježeg voća, operite ga i osušite kako biste uklonili ostatke pulpe. Također, možete kupiti sjeme limuna u specijaliziranim trgovinama.

Priprema lonca:

Uzmite saksiju koji je dovoljno velik i ima drenažne rupe na dnu. Drenažne rupe su važne kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode u tlu, što može uzrokovati truljenje korijena. Ako saksija nema drenažne rupe, možete dodati sloj kamenčića na dno kako biste osigurali dobru drenažu.
Napunite saksiju kvalitetnom zemljom za cvijeće ili posebnim tlom za citrusno voće. Ovo tlo treba biti dobro drenirano i bogato hranjivima.

Sjetva sjemena:

Umočite sjeme limuna u vodu preko noći kako bi omekšalo ljusku i potaknulo klijanje.
Nakon što se sjeme omekša, posadite ga u sredinu lonca na dubinu od oko 2-3 cm. Pokrijte ga tankim slojem zemlje i lagano ga zalijte.

Njega sadnice:

Postavite lonac na sunčano mjesto gdje će biljka dobiti najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Limuni vole svjetlost i toplinu, pa je važno osigurati im dovoljno sunčeve svjetlosti.
Redovito zalijevajte biljku tako da zemlja bude uvijek vlažna, ali ne preplavljena vodom. Pazite da ne prekomjerno zalijevate kako biste izbjegli truljenje korijena.

Gnojenje:

Nakon što biljka počne rasti, možete je povremeno gnojiti biljnim gnojivom za citrusno voće prema uputama na pakiranju. Gnojenje će pomoći biljci da raste zdravo i proizvodi obilje plodova.

Rezanje i oblikovanje:

Kada biljka naraste, možete je oblikovati rezanjem kako bi potaknuli rast i razvoj grana. Redovito provjeravajte biljku i uklanjajte suhe ili oštećene grane kako biste potaknuli zdrav rast.
Prateći ove jednostavne korake, uskoro ćete imati prekrasnu limunu biljku koja će vam donositi svježe i sočne limune iz vlastitog vrta.

Preporučujemo