Ovo je jedan tradicionalni recept za farbanje jaja rizom, i potice iz nase lijepe Hrvatske. Ovom tehnikom napravit cete prelijepe uzorke i dizajne na jajima, koristeći prirodne sastojke poput luka, voska i rize. Prije nego što krenemo, važno je napomenuti da je farbanje jaja rizom proces koji zahtijeva strpljenje, ali rezultati su zapanjujući!

POTREBNI SASTOJCI:

– Bijela jaja (sirova)
– Crveni luk (2-3 glavice)
– Vosak ili parafin
-Riza
– Voda
– Posuda za kuhanje
– Široka četkica
– Papirnati ručnici
– Čačkalice ili tanke igle
– Boja za jaja (opciono)

POSTUPAK PRIPREME:

Prvo operite jaja ako nisu cista, jer moraju biti cista pa ih vfino osusite.

Priprema boje:

Ogulite crveni luk i narežite ga na tanke kriške. Stavite luk u posudu za kuhanje i prelijte ga vodom tako da su potpuno prekriveni. Kuhajte luk na laganoj vatri otprilike 30-45 minuta, dok voda ne poprimi bogatu crvenu boju.
Priprema voska:

U međuvremenu, rastopite vosak ili parafin na laganoj vatri. Pazite da ne dođe do prevelikog zagrijavanja, kako biste izbjegli opasnost od zapaljenja.
Farbanje jaja:

Nakon što je boja od luka gotova, procijedite ju i ostavite da se malo ohladi. Zatim uronite jaja u lukovu juhu i ostavite ih da se natapaju otprilike 15-20 minuta. Što duže jaja ostanu u juhi, to će boja biti intenzivnija.
Nakon što su jaja dobila željenu boju, izvadite ih iz juhe i pažljivo ih obrišite papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak vlage.

Dizajniranje uzoraka:

Sada je vrijeme da stvorite uzorke na jajima. Upotrijebite čačkalicu ili tanku iglu kako biste nanosili vosak na jaje. Možete crtati različite uzorke, linije ili oblike po želji. Vosak će zadržati boju na mjestima gdje ga nanesete.
Budite kreativni i eksperimentirajte s uzorcima! Tradicionalni motivi uključuju cvjetne uzorke, geometrijske oblike i simbole.

Farbanje rizom:

Nakon što ste završili s dizajniranjem uzoraka voskom, pripremite rizu. Stavite rizu u posudu i dodajte dovoljno vode da ju prekrije. Kuhajte rizu dok ne postane mekana, a zatim ju procijedite.
Završni koraci:

Uronite jaja u kuhani riz, osiguravajući da su potpuno prekrivena. Riza će se zalijepiti za mjesta na kojima je nanesen vosak, stvarajući kontrastne uzorke kada se jaja osuše.
Nakon što su jaja potpuno prekrivena rizom, ostavite ih da se osuše na zraku. Kada se osuše, nježno ih obrišite suhim ručnikom kako biste uklonili ostatke rize i voska.
Dodatni koraci (opciono):

Ako želite dodatno naglasiti boje i uzorke, možete obojiti jaja bojom za jaja nakon što su se osušila i ukloniti vosak. To će dodati dodatni sjaj i intenzitet vašim dizajnima!

Preporučujemo