Sa ovim receptom će ga isprobati i oni koji ne jedu kruh.
POTREBNI SASTOJCI:
700 grama brašna
30 grama svježeg kvasca (7,8 g suhog kvasca)
400 ml tople vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja

NAČIN PRIPREME:
Od slatkog! Upoznajte neprijatelja dijabetesa
remisija dijabetesa
U toplu vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i promešati. Zatim dodajte pola količine brašna i ravnomjerno miješajte pjenjačom.Biće rijedak i bez čestica. Zatim dodajte preostalo brašno i sol i ponovo promiješajte.
Testo će biti mekano i lepljivo, ali tako i treba da bude. Sipajte vodu odozgo, a zatim okrenite gornjom stranom nadole i mesite rukama. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta, ne morate biti strogi oko minuta sve dok vam to odgovara dok radite druge stvari. Nije strašno ako ostanete duže od sat vremena.
Stol posuti brašnom, istresti testo i izmešati. Testo će sada biti lepo i mekano, ali se neće lepiti za ruke. Rukama ga lagano razvaljati u pravougaonik, pa oklagijom razvući u pravougaonik veličine oko 40 x 25 cm.
Sada uvijte uske strane kao pitu. Uštipnite početak da nema zraka u sredini i okrenite sve oko sebe. Prebaciti u nauljenu tepsiju. Možete peći i u dubljoj posudi za pečenje 30 x 20 cm.
Kada prebacujete, nožem zarežite dijagonalno kako vam se vekna ne bi raspala i imala prostora za rast. Kada je sve ovo gotovo, ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim uključite rernu i zagrejte je na 200 stepeni.
Ostavite testo da odstoji dok je rerna zagrejana. Kada je rerna zagrejana, stavite hleb za pečenje na donju rešetku rerne.
Na ovaj način nećete izgorjeti ni odozgo ni odozdo. Pecite oko 40 minuta, u zavisnosti od rerne. Ako niste sigurni da li je pečeno, uzmite čačkalicu, ražanj ili čak nož i probušite ga sa strane. Ako ispadne suh, spreman je, ako ima malo gnjila na štapiću samo ostavite da se peče još pet minuta.
Pečeni hlheb izvadite iz pleha da se ohladi. Ako želite hrskavu koru, samo je ostavite da se ohladi. Ako vam se čini pretvrdo na dodir, premažite ga tankim slojem ulja, prekrijte krpom i stavite u frižider da kora malo olabavi, ali ne izgubi potpuno hrskavost.
Stavite ga u vrećicu dok se malo ne zagrije. Ako je ostalo, stavite u vrećicu preko noći da ostane mekano.

Preporučujemo