Tekst govori o različitim načinima korištenja gaveza u vrtlarstvu i poljoprivredi, kao i o postupku pravljenja tečnog đubriva od gaveza. Evo sažetka:

Gavez je koristan kako za hranjenje pilića, tako i kao sastojak tečnog gnojiva za biljke.
Listovi gaveza mogu se koristiti kao prirodno đubrivo za biljke poput krompira, luka, kukuruza i pasulja. Gavez raste brzo, što olakšava pravljenje đubriva ili hranjenje biljaka njime.

Cvjetovi gaveza su bogati izvor hrane za pčele, te privlače oprašivače u baštu.
Gavez se takođe koristi u biljnoj medicini za tretiranje bolova u zglobovima i mišićima.

Za pravljenje tečnog đubriva od gaveza, potrebno je iseći stabljike, lišće i cvjetove, staviti ih u kantu i preliti vodom.
Smjesu ostaviti da se natapa i raspada 4-6 nedelja, nakon čega se može koristiti kao razblaženo đubrivo za zalijevanje biljaka.
Važno je držati kantu dalje od kuće zbog neprijatnog mirisa, i pažljivo razblaživati đubrivo kako ne bi oštetili biljke.

Ovo đubrivo će pomoći vašem povrću i cvijeću da buja i daje obilne plodove.
Važno je čuvati i razblaživati ga po potrebi, kako bi se biljkama pružila optimalna podrška.

I još jedno organsko đubrivo koje odlično utiče na rast i razvoj ali i bolji urod plodova jeste kompos.
Jedno od popularnih organskih đubriva koje se može koristiti za podsticanje rasta biljaka je kompost.
Kompost je bogat organski materijal koji nastaje razgradnjom biljnih ostataka, kuhinjskih otpadaka, lišća i drugih organskih materijala. Kada se kompostira, ovi materijali se razgrađuju mikroorganizmima u korisne hranjive sastojke za biljke.

Korištenjem komposta, biljkama se osigurava širok spektar hranjivih sastojaka, uključujući dušik, fosfor, kalijum i druge elemente u tragovima.
Kompost takođe poboljšava strukturu zemljišta, povećava njegovu sposobnost zadržavanja vode i poboljšava aeraciju, što sve zajedno doprinosi zdravom rastu biljaka.

Kompost se može dodavati direktno u zemljište kao đubrivo ili se može napraviti kompostni čaj koji se koristi kao folijarno đubrivo. Ovo organsko đubrivo je ekološki prihvatljivo i ima dugoročne koristi za zemljište i biljke.

 

 

 

Preporučujemo