Ovo ce vam siguno zvucati neobično, ali ćete biti oduševljeni rezultatima. Vjerovatno svi znate kako se kuhaju jaja, zar ne? Za tu “osnovnu” vještinu stvarno nije potrebno da budete majstor u kuhinji. No, ono što se često događa, čak i iskusnim kuharicama, jest da jaja tijekom kuhanja puknu.

Sam po sebi, taj problem ne bi bio toliko velik, ali kada jaja pucaju, bjelančevina curi i obrok više nije tako ukusan kao što bi trebao biti. Na sreću, postoji trik koji rješava ovaj problem. Sve što trebate učiniti (koliko god vam se to činilo čudno) jest dodati šibice ili čačkalice u vodu u kojoj kuhate jaja.

Ne postoji konkretno objašnjenje zašto ovaj trik djeluje, ali prema riječima profesionalnih kuhara, uvijek funkcionira. Čak i ako dođe do male pukotine u ljusci, šibice i čačkalice sprječavaju bjelančevinu da curi, što je najvažnije. Bitno je napomenuti da ne trebate koristiti previše šibica; dovoljno je ubaciti samo nekoliko u kipuću vodu. Kada se jaja ohlade, provjerite jesu li oštećena.

Sobna temperatura: Prije nego što kuhate jaja, dopustite im da dođu na sobnu temperaturu. Hladna jaja stavljena u kipuću vodu mogu puknuti.

Lagano kuhanje: Neka voda lagano kuha, umjesto da jako vrije. Prejak intenzitet vrenja može uzrokovati pucanje ljuske.

Dodavanje octa: Dodajte malo octa u vodu za kuhanje. Kiselost octa može pomoći u jačanju ljuske jaja, smanjujući šanse da se pukne.

Postupno zagrijavanje: Nemojte jaja stavljati izravno u kipuću vodu. Umjesto toga, stavite ih u posudu s toplom vodom, a zatim ih polako zagrijavajte dok voda ne proključa.

Polako ohlađivanje: Nakon što su jaja skuhana, nemojte ih odmah stavljati pod hladnu vodu. Umjesto toga, ostavite ih da se lagano ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih stavite u hladnu vodu. To može pomoći u sprječavanju pucanja ljuske.

S ovim savjetima, vaša jaja trebala bi ostati netaknuta i lijepo skuhana svaki put!

Preporučujemo