Stručnjaci preporučuju nabavku nekih od ovih biljaka koje uspešno prečišćavaju vazduh, čime se može smanjiti rizik od alergijskog kašlja. S obzirom na dugotrajan problem zagađenja vazduha u Srbiji, unošenje ovih biljaka u dom može doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha na mikro nivou.

 1. Spatifilum

  Ovaj “Mesečev cvet” osvaja svojom elegantnošću i prelepim belim cvetovima. Pored estetske vrednosti, lako je uzgajati ovo cveće.

 2. Dracena marginata

  Često gajena sobna biljka koja se ističe svojom dekorativnošću i otpornošću. Njeno prirodno stanište je u Africi, gde raste kao veliko drvo.

 3. Aglaonema

  Ova dekorativna biljka, poreklom iz Kine, privlači pažnju svojim različitim bojama, od tamno zelene do srebrnih nijansi. Sporo raste i atraktivna je zbog krupnih listova.

 4. Fikus gumijevac ili drvo gume

  Sa svojim gumastim lateksom, fikus elastica može narasti do dva metra u saksiji. Ovo stablo je popularno zbog svoje jednostavnosti održavanja.

 5. Kućna paprat

  Poznata kao “sobna”, “kovrdžava” ili “čupava” paprat, ova vrsta se odlikuje prilagođavanjem uslovima sa malo prirodnog svetla, čineći je idealnom za unutrašnje prostorije.

 6. Sanseverija

  Poznata i kao indijansko pero, sablja ili đavoljev jezik, ova biljka je lako održavati. Idealna je za one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama.

 7. Aloe vera

  Ova drevna biljka, nekada poznata po svojim lekovitim svojstvima, sada je cenjena i kao ukrasna biljka koja doprinosi čistijem vazduhu u domovima.

 8. Leptir palma ili areka

  Za uspešan uzgoj areka palme potrebna je dovoljna količina indirektne svetlosti. Ova biljka doprinosi ukrašavanju doma i poboljšava kvalitet vazduha.

 9. Fikus

  Graciozni fikus sa svojim sjajnim, kožastim listovima dominira zatvorenim prostorima. Pravilna briga može mu produžiti životni vek i do 20 godina.

 10. Engleski bršljan

  Zimzelena biljka puzavica koja se koristi i kao ukrasno cveće. Njegovo prisustvo u domu može stvoriti atmosferu šumske oaze, a istovremeno pomaže u apsorpciji formaldehida iz vazduha.

Preporučujemo