Pet sestara iz Bosne sa sigurnošću se naziva djevicama zbog njihove doživotne opredijeljenosti da nose crninu, uprkos tome što nikada nisu bile udate ili nisu imale lične karte. “Živimo našu patnju, naše napore i naš rad. Radimo puno, a trošimo malo.” Ovako počinje svoju životnu priču Stoja, jedna od pet sestara Zarić, koja živi na roditeljskom imanju u selu Mrtvica, koje se nalazi između Brčkog i Lopara. Sestre Zarić iz sela Mrtvica kod Brčkog – Petra, Stoja, Goja, Anica i Živana, uprkos poodmaklim godinama, ponosno su odlučile da se ne udaju, cijeli život su posvetile brizi o roditeljima i vrijednom radu u porodičnom domaćinstvu.

 

 

 

Upravo zbog toga se marljive sestre marljivo bave obradom zemlje, čuvaju stoku i bez napora se bave raznim tradicionalno muškim obavezama tokom cijelog dana, od zore do sumraka. Velika žurba Njihovi pokojni roditelji, Jovo i Spasenija, ponosno su rodili trinaestoro djece. Nažalost, muško potomstvo je naišlo na preranu smrt.

 

 

Ipak, dvije kćeri su pronašle bračno blaženstvo, dok je preostalih pet ostalo uz roditelje, marljivo pomažući u zahtjevnim poljoprivrednim obavezama i služeći kao nasljednice odsutnoj muškoj braći i sestrama. Kako prenosi “Avaz.ba”, sestre su izuzetno efikasne kada je u pitanju sjetva kukuruza.

 

 

 

Sestre Zarić svesrdno izražavaju svoje neizmjerno zadovoljstvo odlukom da ostanu uz roditelje, tvrdeći s nepokolebljivim povjerenjem da bi se nesumnjivo opredijelile za isti način života ako im se još jednom pruži izbor. Njihovo imanje bogato je stokom, uključujući goveda, ovce, svinje i živinu, ali njihova neustrašivost prema radu ne poznaje granice. Oni marljivo brinu o ogromnom zemljištu, a ako je potrebno, spremni su i zakupiti dodatne hektare. Neosporno nam je suđeno od Boga. Čvrsto vjerujemo da je Božji plan da mi, sestre Zarić, živimo kao neoženjena braća i sestre u zajedničkom domaćinstvu. Sa nepokolebljivom odlučnošću, marljivo ćemo raditi i ustrajati dok nam zdravlje dozvoljava.

Preporučujemo