Testovi inteligencije i optičke iluzije postali su neizmerno popularni na raznim društvenim mrežama, pružajući izazov mozgu i terajući ga da razmišlja van ustaljenih okvira kako bi uspešno rešio postavljene probleme.

U poslednje vreme, na internetu se proširio izuzetno zanimljiv test inteligencije, koji navodno precizno otkriva način razmišljanja i stvarnu inteligenciju pojedinca. Test se sastoji od samo tri pitanja koja, na prvi pogled, deluju jednostavno i kao nešto što bi čak i dete moglo rešiti. Ipak, važno je obratiti pažnju na zamke i razmišljati van ustaljenih šablona. Da li ste dovoljno hrabri da se upustite u rešavanje ovog testa i izazovete svoj um?Pitanja koja čine test osmislila je psihologinja Šanea Frederik još 2005. godine, ali i danas uživaju veliku popularnost. Evo tih pitanja:

  1. Ako zajedno lopta i palica koštaju 1,10 dolara, a palica košta dolar više od loptice, koliko košta lopta?
  2. Ako pet mašina proizvede pet alatki za pet minuta, koliko vremena će biti potrebno 100 mašina da proizvede 100 alatki?
  3. Zamislite jezero sa lokvanjima. Svaki dan površina koju zauzimaju udvostručuje se. Za 48 dana lokvanji će prekriti celo jezero. Koliko dana je potrebno da lokvanji prekriju polovinu jezera? Većina ljudi gotovo iz cuga daje odgovor: 10 centi, 100 minuta i 24 dana. Međutim, sva tri odgovora su netačna. Ali, ne brinite ako niste odgovorili tačno, to ne znači da ste glupi.Test je osmišljen tako da zbuni mozak i „natera“ ga na pogrešan odgovor.

Rešenje:

Tačni odgovori su da loptica košta 5 centi, da je mašini i dalje potrebno 5 minuta, a da bi lokvanji prekrili polovinu jezera, potrebno je 47 dana.

Preporučujemo