U većini savremenih domaćinstava danas ćete najvjerojatnije naći kuhalo. U svijetu trenutnosti, instant vremena zahtijevaju i instant kafu i čaj, a nema boljeg rješenja od kuhalice koja za manje od minute omogućuje ključalu vodu. No, zbog svoje brzine, često se dogodi da je uključimo, zaboravimo, i vratimo se nakon nekog vremena.

Iako ponovno uključivanje nije tragedija, stručnjaci upozoravaju da je voda koja je proključala dva puta problematična. Tada se oslobađaju arsen, nitrati i fluor, a gubi se i kiseonik i azot. Preporučljivo je prokuhati vodu samo jednom kako biste uklonili potencijalno štetne materije. Međutim, kada je prokuhate ponovno, hemijski sastav se mijenja, pa zdravi minerali postaju štetni.

Povećana konzumacija arsena može dovesti do raka, srčanih i neuroloških oboljenja te neplodnosti. Veća količina nitrata je izuzetno kancerogena, dok fluor može izazvati neurološke probleme.

Ako ste već zaboravili da je voda proključala, stručnjaci preporučuju da je prospete i naspete novu kako biste izbjegli potencijalne štetne posljedice.

Iako je kuhalo praktično pomagalo u svakodnevnom životu, važno je biti svjestan posljedica ponovnog prokuhavanja vode.
Zdravlje je važnije od brzine, stoga je važno izbjegavati naviku ponovnog prokuhavanja vode.
Svjesnost o hemijskim promjenama u vodi može pomoći u očuvanju zdravlja domaćinstva.
Preporučljivo je redovno održavanje i čišćenje kuhalica kako bi se smanjio rizik od neželjenih supstanci u vodi.
Edukacija o pravilnoj upotrebi kuhalica može doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti svih članova domaćinstva.

Preporučujemo