Ključno pravilo za sprečavanje pojave mrava u kući je – higijena.
Važno je osigurati da je kuća čista i da nema ostataka hrane naokolo.
Ako je moguće, smeće treba držati izvan kuće, u dvorištu ili na balkonu.
Također, važno je paziti na vlagu jer mravi privlače područja s vodom.

Evo nekoliko trikova kako držati mrave podalje od vašeg doma:

Mravi ne vole kreda. Kalcijev karbonat ih odbija, pa jednostavno nacrtajte liniju kredom na podu kako biste ih spriječili da ulaze u kuću.

Brašno je još jedna stvar koju mravi ne vole, pa ga posipajte na mjesta gdje primijetite mrave ili na ulazna vrata i oko ormara s hranom.

Dvostrano ljepljiva traka može biti korisna, ali možda nije uvijek praktična. Mravi će se zalijepiti za traku i neće moći dalje.

Miris cimeta mravima nije ugodan, pa će ih cimet odbiti. Pospite malo cimeta tamo gdje se mravi pojavljuju ili napravite liniju od cimeta na podu kako biste ih spriječili da ulaze u kuću.

Prirodni sprej koji mrze možete napraviti miješajući vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora te dodajući malo mljevenog lovorovog lista, nane ili karanfilića. Nanesite ovu smjesu na područja gdje se mravi skupljaju.

Limunov sok može biti koristan jer mravi ne vole miris limuna. Iscijedite limun i nanesite sok na kritična mjesta.

Kora od krastavca je prirodni otrov za mrave, pa je stavite na mjesta gdje se skupljaju.

Listiće lovora možete staviti po uglovima stana gdje se pojavljuju mravi.

Sirće je izuzetno učinkovito. Možete ga nanositi izravno na površine gdje se nalaze mravi ili napraviti smjesu sirćeta i deterdženta te je staviti na rupe kroz koje mravi izlaze.

Mješavinom sode bikarbone i šećera možete posuti mjesta gdje se mravi pojavljuju.
Miris kave može natjerati mrave da promijene stanište. Jednostavno stavite mljevenu kavu na mjesta gdje se mravi pojavljuju.

Preporučujemo