Ferida je zatim dodala malo soli, pola ulja i vode potrebne za brašno.
Voda mora biti topla, a tijesto mekano. Zatim dolazi noćna mora svake domaćice, razvučena kora. Ili kako se u Bosni kaže – jufki.
Za to vrijeme tijesto se često lomi, a Ferida nam je dala nekoliko savjeta kako to izbjeći, uz napomenu da je najvažniji među njima da voda nije previše hladna.
Kora za burek ili pitu se rasporedi na veliku površinu koja mora biti prekrivena papirom. Zatim tijesto nauljite i ostavite da odstoji najmanje deset minuta. Za to vrijeme smo uronili u fil.
“Burek se pravi od mesa, a pite se prave od krompira, sira i povrća. Mi takođe imamo mešani burek sa krompirom i mesom, ali burek je kralj svih pita”, rekla je Ferida.
Naravno, naša Ferida je odlučila da nas upozna sa kraljem. On sjedi na tronu zahvaljujući savršenoj mješavini čiste govedine, luka, soli i bibera.

Nakon deset minuta nastavite sa razvlačenjem testa.
Feridini potezi su rezultat dugogodišnjeg iskustva. Ali vremenom, čak i amateri to mogu savladati. Osnovno pravilo je da se kora mora razvući u prostoriji sa idealnom temperaturom.
Kada smo gotovi stolnjak od tijesta prvo odrežite rubove, a zatim filujte koru mesom, sirom, spanaćem ili krompirom i pripremite za rernu.
“Pečemo ga na 220-250 stepeni 30-35 minuta, u zavisnosti od rerne, a po mirisu znam kada je gotovo”, rekla je Ferida.
Na kraju pečeni burek treba podliti s malo goveđeg temeljca, a pitu sa sirom premazati s malo vrhnja za kuhanje.
Nakon malo truda i savjeta stručnjaka – vrijeme je da napravite svoj prvi domaći burek. Svidjet će vam se ova ploča, ali će također izazvati zavist onih koji još uvijek smatraju da je rastezanje kore naučna fantastika.

Preporučujemo