Kako se svaka nova slavska sezona približava, tako se i domaćice počinju raspitivati o cenama slavskih kolača kako bi upotpunile svoje slavske trpeze. One koje ne žele ili ne mogu samostalno pripremiti kolač, moraju biti spremne izdvojiti i do 2.000 dinara za ovaj ključni deo slavske gozbe.Istražujući lokalne pekare u “krugu dvojke”, primećeno je da se cene slavskih kolača značajno razlikuju od lokala do lokala. Na nekim mestima, cene dosežu i do 2.000 dinara za veći slavski kolač. U drugim pekarama, cene se kreću od 500 do 700 dinara.

Jedna domaćica izražava nezadovoljstvo ovim cenama: “Šišaju nas za sve živo! Htela sam baš da naručim za slavu, ali sad kad sam čula cenu, ne pada mi na pamet. Prošle godine nije bilo toliko skupo.”Umesto da dozvole osećaj nepravde, mnoge domaćice preuzimaju stvari u svoje ruke i odlučuju se samostalno pripremiti slavski kolač. Osim što to omogućava veći nadzor nad budžetom, pravljenje kolača kod kuće često se doživljava kao čin očuvanja tradicije i dodatne vrednosti unesen u slavlje.Ova naglašena razlika u cenama izaziva reakcije potrošača. Domaćice koje su planirale naručiti kolač za slavu sada razmatraju druge opcije, s obzirom na porast cena u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos visokim cenama, mnoge domaćice odlučuju se suočiti s izazovom i samostalno pripremiti slavski kolač kod kuće. Smatraju da tradicija zahteva lični doprinos, a pravljenje kolača kod kuće ima svoju posebnu vrednost i zadovoljstvo.Obilaženjem pekara u centralnom delu grada, primećujemo da se cene slavskih kolača razlikuju od mesta do mesta, dosežući čak i visoke cifre. Na primer, u jednom popularnom lokalu u strogom centru grada, cena manjeg slavskog kolača je 1.500 dinara, dok veći košta čak 2.000 dinara. S druge strane, postoje varijacije gde se cene kreću od 500 do 700 dinara.NENORMALNA CENA SLAVSKOG KOLAČA! Građani BESNI: "Htela sam baš da naručim za slavu, ali kad sam čula cenu, ne pada mi na pamet!"

Preporučujemo