Ovo je nekooliko glavnih trikova za uzgoj visokokvalitetnih, snažnih i izuzetno ukusnih kiselih krastavaca koji neće imati gorčinu.

Racionalan način uzgoja – Bez upotrebe komercijalnih đubriva i bolesti, možete postići trostruko veći prinos. Pridržavajte se nekoliko principa i koristite provjerene recepte za domaću prehranu.

Izgradnja gredica sa podignutim središtem – Krastavci jako vole sunce i topla mjesta, zaštićena od vjetra. Pripremite gredice sa središnjim žlijebom, napunite ga kompostom i zemljom te podignite središnji dio. Time će tlo bolje apsorbirati sunčevu toplinu, što će rezultirati boljim rastom krastavaca.

Pravilan raspored sadnje – Krastavce sadite uz grašak, pasulj, zelenu salatu i celer, ali izbjegavajte sadnju paradajza, rotkvica ili kupusa u blizini.

Sjetva – Sijte krastavce krajem aprila, odabirući sorte otporne na plijesan. Sijte nekoliko sjemenki u malu saksiju i vodite računa o zalijevanju. Nakon što biljke počnu rasti, držite ih na svijetlom mjestu i zaštitite ih od mraza.

Berba krastavaca – Cepanje bočnih izdanaka potiče rast biljaka i poboljšava kvalitetu ploda. Za zalijevanje, održavajte redovnost, posebno u sušnim periodima. Žetvu obavljajte kada krastavci dobiju glatku kožu i svježu zelenu boju.

Tretman krastavaca domaćom ishranom – Protiv plijesni i za jačanje biljaka, možete koristiti domaću ishranu. Mješavina sapuna, mlijeka i joda razrijeđena u vodi može pomoći u zaštiti biljaka.

Zaštita od bolesti – Ukoliko se pojave žuti vrhovi na krastavcima, možete koristiti smjesu od starog hljeba, vode i joda za tretiranje biljaka. Također, surutka može pomoći u povećanju prinosa.

Iskorištavanje ljuski luka – Kuvanjem ljuski luka u vodi i razrjeđivanjem te tečnosti možete napraviti jeftinu i efikasnu ishranu za krastavce.

Tretman protiv venuća – Ako se krastavci počnu venućiti na biljci, tretirajte ih rastvorom sirutke.

Prateci ove upute, možete uzgojiti vrlo kvalitetne krastavce, obilnu žetvu i uživati u njihovom ukusu bez gorčine.

 

 

Preporučujemo