Miholjske zadušnice su važan dan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kada vernici obilaze grobove svojih preminulih najmilijih. Običaj je da se na groblje ponesu kuvano žito i cveće. Za pokojne žene biraju se cveće u roze, beloj i crvenoj boji, dok za muške pokojnike dominira crveno, belo, žuto, narandžasto i plavo cveće. Među cvećem koje se obično nosi su ljiljani, gerberi, margariti, ruže, hrizanteme, kale, irisi i orhideje. Hrizanteme su često birane jer cvetaju krajem jeseni i simboliziraju prolaznost, žaljenje i smrt, dok kale i ljiljani predstavljaju odlazak duše na drugi svet, posebno u slučaju mladih i nevinih preminulih.

Poseta grobu nije samo ukrasni element, već prilika za vernike da izraze svoju unutrašnju ljubav prema preminulima. Postavljanje cveća i sveća na grobove simbolizira sećanje, ljubav i želju za spasenjem pokojnika. Zadušnice padaju u subotu jer je Isus Hristos tog dana, uoči Vaskrsenja, proveo u grobu. Na ovaj dan, pravoslavni vernici obilaze grobove svojih najmilijih, obavljaju parastos, pale sveće i mole se Bogu za oprost grehova i za pokoj duša preminulih. Molitva za pokojne je važan deo ovog obreda, a vernici takođe pominju svoje preminule rođake i prijatelje.

Zadušnice su prilika da se sećamo i molimo za svoje preminule, izražavajući ljubav prema njima i veru u vaskrsenje.

Zadušnice padaju u subotu jer je Isus Hristos tog dana, uoči svoje vaskrsenja, preminuo. Vernici ovaj dan koriste kako bi posetili grobove svojih najmilijih, zapalili sveće i izmolili molitve za oprost grehova i duše svojih predaka. Ovo je vreme kada se vernici sećaju i mole za svoje preminule.

 

Preporučujemo