Susam je mala sjemenka koja ima veliki utjecajem na vase zdravlje. Njegova raznovrsna primjena od tijesta do začina čini ga nezaobilaznim sastojkom u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Najpoznatiji proizvod od susama je tahini, pasta koja se dobiva mljevenjem pečenih sjemenki.

Osim što dodaje okus jelima, susam ima brojne blagodati za naše tijelo:

Jača živce:

Susam je moćan regulator masnoća u krvi te može smanjiti rizik od raznih bolesti i poboljšati imunitet. Ulje susama je izvrsno za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka, a lecitin u njemu povoljno djeluje na nervni sustav, preporučujući se kod osjećaja umora i depresije. Također, prisutni magnezij pomaže u smanjenju migrenskih glavobolja i normalizaciji sna.

Čisti probavni sustav:

Susam je učinkovit kod zatvora, neredovne stolice te u uklanjanju crijevnih parazita. Može se pržiti ili peći na laganoj vatri kako bi se očuvala njegova ljekovita svojstva.

Pomaže u očuvanju kostiju:

Susam je koristan kod upala i bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom i osteoporozom. Za one koji imaju nedostatak kalcija, preporučuje se konzumacija mješavine od dvije žlice susama i 50 mililitara jogurta svako jutro na prazan želudac.

Neizostavan u trudnoći:

Susam je bogat kalcijem te se preporučuje u prehrani trudnica, posebno zbog problema s konstipacijom tijekom trudnoće. Dijetetska vlakna prisutna u susamu olakšavaju probavu.

Univerzalni dodatak jelima:

Susam je prisutan u mnogim kuhinjama širom svijeta, posebno u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji. U Americi se često koristi kao začin mesu i povrću, dok se susamovo ulje koristi kao zamjena za maslinovo ulje ili kao osnova za margarin.

Svojom raznovrsnom primjenom i bogatstvom hranjivih tvari, susam je sjemenka koja ne samo da obogaćuje okus hrane, već i doprinosi općem zdravlju i dobrobiti organizma.

 

 

Preporučujemo