Svakodnevno je moguće sresti pse lutalice na ulici. Neki ljudi pokazuju neprijateljstvo i tada nastaje opasnost.
Ovo su savjeti stručnjaka i kinoloških stručnjaka o tome kako se zaštititi i spriječiti ugrize životinja.
Šta učiniti ako vas napadne pas:
pokušajte da ostanete mirni
Psi, kao i neke druge životinje, osećaju strah kod ljudi. Naravno, teško se smiriti ako je ispred vas agresivan pas. Prvo, treba da prestanete da vičete, mahate rukama i pokušavate da pobegnete. Takve aktivnosti će otkriti vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.
uspori

Ako vam pas blokira put dok trčite, odmah smanjite brzinu. Polako se okrenite na drugu stranu i nastavite polako da se krećete prateći psa svojim perifernim vidom. Takođe je ispravno zaustaviti se, mirovati i opustiti ruke uz tijelo. Na taj način izbjegavate pažnju životinja.
Ne gledajte životinje u oči
Direktan kontakt očima sa psom može povećati njegovu agresivnost. Životinja ovaj prizor vidi kao prijetnju, pa prva napada. Pas treba da ostane u vašem vidnom polju i posmatrajte ga sa strane. Tada će shvatiti da niste prijetnja i najvjerovatnije će samo proći pored vas.
odvratiti psa
U ovom slučaju, sve što vam je pri ruci će pomoći. Dajte svom psu cipele, flašu ili ranac – sve što može da žvaće. Kada je životinja zauzeta, možete polako otići i izbjeći posljedice.
Dajte naređenja životinjama
Ako pas nastavi da pokazuje agresiju, okrenite se prema njemu i nastavite da gledate blago u stranu i naredite mu da ide. Važno je da vaš glas u ovom trenutku zvuči samouvjereno i autoritativno, ali nikada prijeteće ili vrišti.
Važeće komande su: „Ne!“ i „Odbij!“ – rečeno je sigurnim tonom glasa. Nakon što pas to čuje, osjetit će vašu snagu, uplašit će se i sakriti se po strani.

Preporučujemo