Vjerovatno ste do sada mnogo puta vidjeli ove male kesice, obično ih dobijete u kutiji sa kupljenom obućom, a rijetko tko uopće obraća pažnju na njih. Ako ste skloni čuvati obuću u kutijama, vjerojatno su te kesice završile tamo, osim ako ih niste odmah bacili nakon otvaranja. Da li ste ikada razmišljali o njihovoj svrsi i koristi? U tim kesicama nalaze se kuglice od silikona.

One su zapravo upijači vlage, odnosno silikonski gel koji se koristi za apsorpciju vlage i održavanje predmeta suhim. Također se stavljaju u automobile kako bi spriječili zamagljivanje prozora. Ako vam se dogodi da mobitel padne u vodu, silikonski gel može pomoći. On čuva hranu svježom i štiti stare fotografije od vlage.

Evo kako ih najbolje iskoristiti:

U kuhinji: Ako želite spriječiti da vlaga uđe u vitamine, stavite silika-gel u posudu s njima i dobro je zatvorite. Također možete staviti nekoliko kuglica u vrećicu sa hranom za vašeg ljubimca kako bi ostala suha.

U ormaru: Kuglice možete staviti u košaru gdje skupljate prljav rublje ili ih rasporediti po garderobi gdje složite čisti veš. Pomagat će u upijanju vlage, a također mogu poslužiti i za upijanje vlage iz cipela i čizama.

U kući:

Postavite silika-gel između prozora kako biste spriječili nakupljanje vlage. Ovo je također dobar trik ako vam mobitel padne u vodu. Sačuvajte te kesice i isprobajte ih za spašavanje mobitela umjesto riže. Stavite nekoliko kesica u jednu vrećicu, zajedno s mobitelom, i zatvorite ih kako biste izvukli vlagu. Osim toga, ako imate važne dokumente ili fotografije, možete ih staviti u kutiju s ovim kuglicama.

Za putovanja:

I kada putujete, jako je dobro posuti kuglice po koferu. Na taj način ćete održati odjeću suhom, a ako pakujete mokar kupaći kostim, obavezno stavite silika-gel.

Preporučujemo