Autor Erich Maria Remarque je rekao: “Žena koja štedi novac za sebe učinit će da muškarac želi samo da štedi novac za nju.”
Riječi Erich Maria Remarquea nas tjeraju da dobro razmislimo o tome šta se dešava sa ženama koje postoje za sebe?
Prvo spasavamo sebe, onda nas život spasava
Poniznost, dobro ponašanje i dobra priroda – to su osobine koje učimo od svojih roditelja, ali se ne odnose baš na život. U životu je sve malo drugačije: za svaku beskrupuloznu osobu, skromna i ljubazna osoba se smatra dobrom prilikom da je iskoristi.
Kada je dobra i poštena osoba okružena zlom osobom koja je iskorištava, njene dobre osobine će služiti zlu. Svaka ljubazna, pristojna i skromna osoba treba da učestvuje u osnaživanju kako se ne bi osjećala kao da je drugi tjeraju. Ali da biste razumjeli druge, prvo morate razumjeti sebe i postaviti sebi pitanje: Zašto žena tako često štedi novac za sebe i šta dobija za to?
Ako se spasiš, niko ti neće zahvaliti. Naravno, ovdje ne govorimo o materijalnim stvarima: žene štede za odmor po svojoj želji…
Ljudi se brzo naviknu na to da ti treba malo, pa ti daju malo. Prvo štediš za sebe, a onda svi štede za tebe. Žene su umorne i razočarane ovim životom. Onda je počela da se pita, zašto ona ima ovaj život, zašto je svi iskorištavaju?
Loše navike dovode do lošeg života. Kada upoznate svoju srodnu dušu i dobijete decu, navika da se spasavate doći će u obzir. Slika u vašem umu se mijenja. Nekada ste bili samo vi na toj fotografiji, a sada su tu i vaš muž i djeca.
Majka toliko voli svoju djecu da je spremna da se žrtvuje. Zaljubljena žena je spremna da žrtvuje svoje prijatelje, svoje hobije, svoje vreme za njega. Muž se brzo navikao na žrtvu svoje žene, dok djeca nisu ni vidjela svoju majku osim ove mučenice.
Šta se dešava ako žena odluči da prestane da se žrtvuje? Pa niko neće reći „Hvala puno, sad si ti na redu!“ Ne, svi će biti ljuti na nju!
Ako se žena plaši da se suoči sa ovim besom, njene godine, decenije i život će proleteti.
Zato nemojte zamjeriti vrijeme koje posvećujete sebi, lijepe mirne noći, knjige, snove – jer život neće trajati vječno.

Preporučujemo