Prošlo je tačno trinaest godina od kada nas je napustila Ljiljana Petrović, neprikosnovena kraljica urbane romske muzike. Poznata i kao “majka romske duše,” Ljiljana Petrović Buttler ostavila je dubok i neizbrisiv trag kako u lokalnom, tako i u globalnom svetu romske muzike. Rođena je 14. decembra 1944. godine u Beogradu, u porodici posvećenoj umetnosti, čime je postavljen temelj njenog izuzetnog muzičkog puta.

Ljiljana je prvi put stupila na javnu scenu sa samo 12 godina, uskačući umesto svoje bolesne majke. Već tada je kafana postala njen izvor inspiracije i glavna škola života. Osim što je kao devojčica stupila na scenu i u svet kafane, Ljiljana je izuzetno rano preuzela ulogu majke, što je jedna od tužnih priča koja otkriva surovu stvarnost života kafanskih pevača i muzičara.

“Tragedija je kafanskih pevača i muzičara što deca imaju žive očeve i majke, ali odrastaju bez njih,” delila je Ljiljana u jednom intervjuu za Vreme. Postala je majka već sa četrnaest godina, deleći svoj život između noćnih nastupa i uloge majke. Ovaj neobičan životni put odražavao se kroz njen emotivan izraz na sceni, produbljujući vezu između nje i publike.

Ljiljana Petrović Buttler ostaje nezaboravna figura u svetu romske muzike, a njen doprinos seže daleko, istovremeno osvetljavajući umetnički sjaj i teške životne izazove koje je pretrpela tokom svoje jedinstvene karijere. Svoje najpoznatije pesme pisala je sama, a najviše je divila bosanskim pevačima sevdaha. Tokom osamdesetih godina prodala je na stotine hiljada albuma, ali se suočila s ozbiljnim izazovima tokom devedesetih, kada je napustila muzičku scenu Jugoslavije i otišla u Nemačku, gde je radila najteže poslove, uključujući čišćenje javnih toaleta.Njena odluka da pobegne u Nemačku pokazuje hrabrost i odlučnost, a i pored gubitka na domaćoj sceni, Ljiljana je uspela ponovno uspostaviti ravnotežu i pronaći svoje mesto na zapadu. Čak je i Dejvid Bouvi bio zainteresovan za njenu muziku, pokazujući interesovanje za balkansku muziku.

Nakon godina provedenih u anonimnosti, Ljiljana je pronađena od strane producenta i menadžera Dragog Šestića u Dizeldorfu, koji ju je ubedio da snimi album za holandsku producentsku kuću. Odatle je njena karijera ponovo krenula uzlaznom putanjom, nastupajući u najprestižnijim koncertnim dvoranama Evrope.Ipak, i pored svih uspona i padova, siromaštvo i teški životni trenuci ostavili su traga na njenom zdravlju, a Ljiljana Petrović Buttler preminula je u bolnici u Amsterdamu 26. aprila 2010. godine, u 66. godini života. Njeno nasleđe živi kroz njenu muziku i priču, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu romske muzike

Preporučujemo