Soda bikarbona je mnogo više od običnog sredstva za čišćenje ili pomoći u prvoj pomoći – ona je čudesno sredstvo koje može unaprijediti vaš vrt na mnogo načina.

Soda bikarbona umjesto pesticida:
Umjesto da se oslanjate na hemijske pesticide koji mogu naštetiti vašem vrtu i okolini, možete napraviti prirodni sprej od sode bikarbone koji će efikasno kontrolisati štetočine. Ova jednostavna smjesa, koja se sastoji od sode bikarbone, maslinovog ulja i vode, ubija insekte koji napadaju biljke, a istovremeno ne šteti korisnim insektima i prirodi.

Testiranje PH vrijednosti zemljišta:
Soda bikarbona može pomoći i u testiranju PH vrijednosti zemljišta. Jednostavno dodajte sirće ili sodu bikarbonu u uzorke zemlje kako biste odredili da li je vaše zemljište kiselo ili alkalno, što će vam pomoći da pravilno odaberete biljke za svoj vrt.

Ljepši cvjetovi uz pomoć sode bikarbone:
Za cvijeće koje zahtijeva alkalno zemljište, poput hortenzija ili begonija, možete koristiti sodu bikarbonu kako biste poboljšali kvalitetu tla i podstakli bujanje cvjetanja.

Eliminacija puževa:
Puževi mogu biti noćna mora svakog baštovana, ali soda bikarbona može biti prirodno rješenje za njihovo uklanjanje. Samo pospite sodu bikarbonu izravno na puževe ili oko biljaka koje želite zaštititi.

Sladak paradajz:
Dodavanjem sode bikarbone u zemlju oko paradajza možete smanjiti kiselost tla i poboljšati ukus paradajza, čineći ih slađim i ukusnijim.

Podmlađivanje biljaka:
Soda bikarbona može poslužiti kao tretman za podmlađivanje biljaka, poboljšavajući njihov rast i cvjetanje.

Uništavanje korova:
Korov možete efikasno eliminisati koristeći sodu bikarbonu, ali pazite da je ne stavljate direktno na biljke koje želite sačuvati.

Borba protiv crva:
Mješavina sode bikarbone i brašna može biti efikasno sredstvo za uništavanje crva na kupusu, karfiolu ili brokoliju.

Čišćenje ruku nakon rada u bašti:
Nakon što ste završili rad u vrtu, soda bikarbona može poslužiti kao efikasan način čišćenja ruku od prljavštine i zemlje.

Soda bikarbona je zaista nevjerojatno sredstvo koje može unaprijediti vaš vrt na prirodan i ekološki prihvatljiv način, dok istovremeno pruža brojne koristi za vaše biljke i okolinu.

 

 

Preporučujemo