Surutka, proizvod koji je široko dostupan i često korišten u planiranju obroka za povećanje mišićne mase, nedavno je dobila još jednu korisnu primjenu – pomaže u regulaciji holesterola. Visok holesterol, poznat i kao “tih ubica” zbog činjenice da često nema vidljivih simptoma dok ne izazove ozbiljne zdravstvene probleme, može biti faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Studije su pokazale da konzumiranje proteina iz surutke može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, dok istovremeno podiže nivo dobrog holesterola, što doprinosi zaštiti srca. Surutka se obično koristi u obliku praha koji se miješa s vodom, a preporučena doza je samo tri grama praha dnevno.

Osim toga, promjene u ishrani također mogu biti korisne u smanjenju holesterola. Preporučuje se povećanje unosa hrane bogate rastvorljivim dijetalnim vlaknima, kao i povećanje konzumacije voća, povrća i integralnih žitarica poput ovsene kaše.

Fizička aktivnost, posebno aerobne vježbe, također su važne u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od visokog holesterola. Sve ove mjere zajedno mogu doprinijeti boljoj regulaciji holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

BONUS ČLANAK:

Bill Gates je zaista fascinantan primjer kako bogatstvo može biti usmjereno prema dobrobiti društva. Njegova predanost filantropiji kroz Zakladu Billa i Melinde, koja se bavi nizom globalnih pitanja poput zdravstvenih problema, obrazovanja i siromaštva, pokazuje duboko razumijevanje društvenih izazova i želju za stvarnim promjenama.

Njegovo bogatstvo, procijenjeno na 153 milijarde dolara, svakako mu omogućuje da napravi velik utjecaj u svijetu filantropije. Njegova imanja, zrakoplovi, luksuzni automobili i superjahta samo su dio njegovog bogatstva, ali ono što je važnije jest kako on koristi svoj utjecaj i sredstva za promicanje globalnih ciljeva održivog razvoja.

Gatesova odluka da se spusti na ljestvici najbogatijih ljudi kako bi dao veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe svakako je pohvalna.

Iako su neki detalji o njegovim troškovima javno poznati, poput njegovih investicija i imanja, Gates također poznat po svojim filantropskim naporima i ulaganjima u humanitarne svrhe, što dodatno naglašava njegovu želju da doprinese društvu na globalnoj razini.

Kroz svoje humanitarne napore i filantropske aktivnosti, Bill Gates postavlja primjer kako bogatstvo može biti korišteno kao sredstvo za pozitivnu promjenu i unaprjeđenje društva.

 

Preporučujemo