Sastojci:
4l vode
35 cvjetova bazge
4 kg šećera
1/2 kg limuna
12 dkg limunske kiseline

Priprema:
2 l vode, cvjetove bazge, 2 kg šećera i sitno izrezani (na kriške) limun ostaviti stajati 24 h uz povremeno miješanje.
Procijediti, dodati još 2 kg šećera, 2 l vode i 12 dkg limunske kiseline. Ostaviti još 24 sata da odstoji, uz povremeno miješanje, po želji još jednom procijediti i spreman je za uporabu!

BONUS PRIČA:

Kada se pokažu povišene vrijednosti šećera u krvi, pacijent treba slijediti uputstva svog zdravstvenog provajdera. Ako su nalazi pokazali povišene vrijednosti glukoze u krvi (≥7,0 mmol/l), to ukazuje na prisutnost dijabetesa i liječenje treba započeti prema tipu dijabetesa. Ako je vrijednost šećera u krvi između 6,1 i 6,9 mmol/l, preporučuje se uraditi test glikemijskog opterećenja (OGTT) radi dodatne procjene. Ako se utvrdi intolerancija na glukozu ili predijabetes, što se definiše kao vrijednosti glukoze u krvi između 7,8 i <11,1 mmol/l, pacijentima se preporučuje promjena načina života, uključujući pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, uz eventualnu primjenu lijekova.

Dijetom se može smanjiti povišeni šećer u krvi. Preporučuje se dijabetička dijeta, koja uključuje prilagođen unos kalorija i određene proporcije makronutrijenata. Dijeta za dijabetičare obično sadrži 50-55% ugljikohidrata, 30-35% masti (manje od 30% kod dijabetesa tipa 2) i 10-15% proteina. Preporučuje se konzumiranje 5-6 obroka dnevno. Također, važno je ograničiti unos soli prema preporukama, što može pomoći u kontroli krvnog pritiska, posebno kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom.

 

 

 

Preporučujemo