BSŽ vakcina se daje novorođenčadi u prvih 24-48 sati života radi zaštite od tuberkuloze. Ova vakcina se obično primjenjuje intradermalnom injekcijom u gornju trećinu lijeve nadlaktice. Nakon primanja vakcine, obično se pojavljuju bezbolne, crvene papule oko 2-3 sedmice kasnije. Kod oko 10% djece, ove papule mogu napredovati u supurativni stadijum, što može rezultirati ožiljcima u naredna 1-2 mjeseca.

Iako većina djece ignoriše male ožiljke koji nastaju na mjestu injekcije nakon vakcinacije, ovi ožiljci obično bivaju procijenjeni 4 do 6 mjeseci nakon vakcinacije. Manje od 10% djece razvije ožiljke.

Preporučuje se dodatna vakcinacija za djecu bez vidljivih ožiljaka do navršene godine dana, jer nedostatak vidljivih ožiljaka može ukazivati na nedovoljan odgovor na vakcinu. Međutim, vakcinacija se ne preporučuje za djecu stariju od 12 mjeseci koja nemaju ožiljke, s obzirom na nedostatak dokaza o efikasnosti i povezanoj zaštiti.

Trenutni dokazi o prednostima revakcinacije ranije vakcinisane djece mlađe od 12 mjeseci su relativno ograničeni, pa se ova praksa ne preporučuje bez dodatnih dokaza koji bi podržali njenu efikasnost.

 

Preporučujemo