Alergije su reakcija imunog sistema na uobičajene alergene iz okoline poput polena, prašine i peruti kućnih ljubimaca. Simptomi sezonskih alergija mogu biti slični simptomima prehlade, ali uključuju kihanje, curenje i začepljen nos, umor, svrab i crvene oči, grlobolju, kašalj i kratak dah. Lijekovi poput antihistaminika i dekongestiva mogu pomoći u ublažavanju simptoma, ali određene biljke i čajevi također imaju prirodne antihistaminske i protuupalne svojstva.

Kopriva je biljka koja se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma alergija, jer ima protuupalne učinke koji mogu smanjiti kihanje, curenje nosa i svrab očiju.

Čaj od đumbira je poznat po svojim antihistaminskim svojstvima i može pomoći u smanjenju simptoma alergije i sinusitisa.

Kora citrusa, poput limuna, bogata je antioksidansima, uključujući vitamin C, koji jača imunološki sistem i djeluje kao prirodni antihistaminik.

Čaj od mente ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju iritacije grla i začepljenja nosa.

Koren sladića također ima antihistaminska svojstva i može smanjiti simptome kao što su curenje iz nosa i svrab.

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u sprječavanju imunoloških reakcija izazvanih alergijama.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i može smanjiti iritaciju i oticanje uzrokovano alergijskim rinitisom.

Tulsi čaj, poznat i kao sveti bosiljak, ima antialergijska i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija.

Rooibos čaj je bogat antioksidansima koji blokiraju oslobađanje histamina i mogu ublažiti iritaciju kože.

Biljni čajevi poput ruzmarina, đumbira, duda i sladića također se koriste u liječenju alergijske astme, jer imaju protuupalna i antihistaminska svojstva.

Važno je napomenuti da se prije uzimanja bilo kakvih biljnih dodataka ili čajeva za liječenje alergija trebate posavjetovati sa svojim ljekarom, posebno ako već uzimate neke lijekove ili imate druge zdravstvene probleme.

 

Preporučujemo