POTREBNI SASTOJCI:
10 PILEĆI BATAKA
SO
BIBER
4 KAŠIKE BRAŠNA
2-3 JAJA
MALO MLIJEKA
KRUŠNE MRVICE
ULJE PO POTREBI

NAČIN PRIPREME
Pileće butove operite, osušite kuhinjskom krpom i začinite solju i biberom. Ako su bataki nešto veći, napravite dodatni rez od svakog batka duž kosti.
Pripremite tri činije ili veći tanjir, pa u jednu posudu dodajte brašno, a u drugu dodajte umućena blago posoljena jaja, dodajte malo mleka ili pavlake kao šlag po potrebi, dodajte mrvice u treću posudu.
Svaki pileći batak premazati brašnom, jajetom i krušnim mrvicama. Ponovite postupak umakanja u jaja i krušne mrvice po želji.
Zagrijte dovoljno masnoće da se ispeku bataki, a zatim pažljivo spustite batke. Nemojte stavljati previše odjednom da temperatura ne padne i bataki počnu da se kuvaju, ali ne dozvolite da koža izgori.
Kada su pileći butovi u ulju, pržite ih ukupno oko 15 minuta, okrećući ih svakih nekoliko minuta. Za prženje velikih komada potrebno je duže. Nakon toga izvaditi i staviti na tanjir obložen kuhinjskom krpom i ostaviti da papir upije višak masnoće.
Puhanci se tradicionalno poslužuju sa pirinčem i svježom zelenom salatom.
Napomena: Osim na dubokoj masnoći, u rerni možete pržiti i pileće batke, posebno ako je potrebno ispeći veću količinu mesa. U većoj tepsiji sa poklopcem zagrejte mast, najbolje svinjsku mast, stavite pileće krake i poklopite i pržite u rerni zagrejanoj na 180-200°C. Provjerite nakon 5-7 minuta, okrenite batake i vratite u rernu na još 5-7 minuta. Provjerite stanje mesa na kosti i odredite potrebno vrijeme prženja na osnovu veličine i količine prženih pilećih bataka, podesivši temperaturu ako je potrebno. Pošto pokriveno meso tokom prženja oslobađa vlagu koja se može kondenzovati na unutrašnjoj strani poklopca, budite spremni na prskanje kada uklonite poklopac.

Preporučujemo