Da biste trajno otklonili problem lošeg zadaha, potrebno je ne samo pronaći uzrok i otkloniti ga – kroz liječenje, već i preventivno, dodatno spriječiti nastanak preduslova za nastanak neugodnog zadaha. Smrad. .
Svjež dah daje vam samopouzdanje u vašim svakodnevnim interakcijama s drugima. Ako sumnjate na loš zadah, kao prvu pomoć upotrijebite žvake i bombone aromatičnog okusa i mirisa. Međutim, da bi se problem trajno otklonio, potrebno je i pronaći uzrok i otkloniti ga – kroz liječenje, ali i usmjeriti se na prevenciju, sprječavajući mogućnost stvaranja uslova za nastanak neugodnog zadaha.
razlog
Intenzitet mirisa koji se obično javlja pri izdisaju obično zavisi od: doba dana (intenzivnije ujutro jer se uveče luči manje pljuvačke i samim tim uvjeti za razvoj anaerobnih bakterija koje proizvode sumporna jedinjenja neugodnog mirisa), starosti (intenzitet mirisa se povećava sa godinama) i glad kod nekih ljudi.
Usna šupljina (loša higijena zuba i desni, bolesti zuba, parodontalna bolest, afte, čirevi i oralne infekcije). Ostaci hrane koji ostaju u ustima i između zuba su hrana za bakterije i stvaraju neprijatan miris. Nakon stomatološke intervencije, zbog razgradnje krvnih ugrušaka ili prisustva bolesnih, polomljenih, pokvarenih zuba, hrana se pod utjecajem bakterija razgrađuje, stvarajući neprijatan miris. Utvrđeno je da kod parodontalne bolesti neprijatan miris proizvode mikroorganizmi koji žive u parodontalnim džepovima.
Namažite kruh medom i cimetom i jedite svaki dan: evo zašto!
Suha usta je znak da se ne proizvodi dovoljno pljuvačke za vlaženje i čišćenje usta. Tokom spavanja proizvodi se manje pljuvačke, pa to može biti uzrok “jutarnjeg disanja”. Da biste smanjili ovaj efekat, preporučuje se spavanje zatvorenih usta. Kada nema dovoljno pljuvačke za prirodno čišćenje usta, na gornjoj strani jezika se nakupljaju mrtve ćelije iz sluznice, a bakterijsko propadanje stvara loš miris. Suha usta se mogu javiti i kod upotrebe određenih lijekova (antidepresivi, antihistaminici, antiholinergici) ili kao simptom drugih stanja, poput kserostomije. Dijabetes, prehlada. Tokom menopauze proizvodnja pljuvačnih žlijezda se smanjuje, pa usta mogu ostati suha.
Pušenje – Miris duvana se još uvek može osetiti nekoliko sati nakon pušenja. Unošenje određenih namirnica, alkoholnih pića, lijekova (češnjak i luk, riba, određena alkoholna pića)
Dehidracija organizma (visoka temperatura, dijareja, povraćanje)
Bolesti disajnih puteva (infekcije sinusa, bolesti bronhija i pluća, ždrijela, krajnika)
Probavni poremećaji (žgaravica, hijatalna hernija)
Druge sistemske bolesti
provjeri

Kako biste spriječili da ljudi s lošim zadahom posljednji saznaju da imaju loš zadah, postoje tehnike koje se mogu koristiti za provjeru lošeg zadaha.
1. Pitajte člana porodice ili „provjerenog“ prijatelja. Dokazano je da zbog adaptacije čula mirisa čovjek teško može sam utvrditi da li ima neugodan disanje. Stoga je korisno konsultovati gore navedene ljude.
2. Poližite dlan, sačekajte da voda ispari, a zatim pomirišite kožu.Ako koža miriše, znači da dolazi od pljuvačke.
3. Duboko udahnite, pokrijte usta rukama, zatim izdahnite, pa udahnite kroz nos (zatvorite usta) i pomirišite dah.
4. Vaš stomatolog može koristiti specijalnu opremu za mjerenje količine sumpornih spojeva u vašem dahu.
tretirati
Ovo obično počinje upotrebom žvaka i bombona za osvježavanje daha (većina sadrži okus mente) ili žvakanjem listova mente, izbjegavanjem hrane jakog mirisa i pušenjem, češćim pranjem zuba, čišćenjem jezika (za uklanjanje mrtvih stanica i bakterija), upotrebom dezinfekciono sredstvo, Ispirati šuplje usne čajem od žalfije i koncem (barem jednom dnevno). Važno je da osobe koje nose proteze obrate posebnu pažnju na održavanje higijene svojih proteza, koje se noću moraju skidati i temeljito očistiti prije ponovnog korištenja ujutro.
Voda za ispiranje usta često sadrži alkohol, koji može dodatno isušiti usta, pa se preporučuje upotreba preparata bez alkohola. Bilje koje se može koristiti kao tekućina za ispiranje usta uključuje: žalfiju, mentu i čaj od kantariona.
Šolja zelenog ili crnog čaja može osvježiti dah jer sadrži polifenole koji sprječavaju stvaranje bakterija koje uzrokuju loš zadah. Istraživanja su pokazala da ispijanje zelenog ili crnog čaja može smanjiti količinu sumpornih spojeva u ustima za 30 posto.
Ako je zub pokvaren ili slomljen, trebali biste što prije posjetiti svog stomatologa, jer su ova područja idealna mjesta za zarobljavanje hrane i razvoj bakterija.
Ako imate suha usta, pijte što više tekućine i koristite kiselu hranu poput kiselog soka (cijeđenog limuna, narandže), slatkiša, žvakaće gume i sl. za stimulaciju lučenja pljuvačke.
Ako uzrok lošeg zadaha nije u ustima, dodatnim testiranjem od strane specijaliste će se tražiti skrivene infekcije u ždrijelu, krajnicima i sinusima.
prevencija
Evo nekoliko načina da spriječite neugodne mirise:
Pravilna oralna higijena – redovno čistite četkicu, konac, vodicu za ispiranje usta, jezik. Posjećujte svog stomatologa redovno – svakih šest mjeseci. Ovo može na vrijeme spriječiti pojavu bolesti zuba i desni. Neka vam usta budu vlažna – pijte puno tekućine, jedite kiselo voće i pijte cijeđeni sok od limuna i narandže, jer sva kisela hrana stimuliše proizvodnju pljuvačke.

Preporučujemo