Može sniziti tjelesnu temperaturu i smanjiti nuspojave prehlade
Zbog antibakterijskih svojstava bosiljka, listovi bosiljka su vrlo efikasni u liječenju raznih egzacerbacija, groznica i groznica. Listove bosiljka umiješajte u čaj i pijte postepeno. Smanjit ćete nuspojave bolesti, kao što su jedenje, grebanje grla i mučenje seckanjem.
Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa
Kombinacija listova bosiljka sa đumbirom i medom odlično je rješenje za liječenje raznih respiratornih oboljenja poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Ova mješavina može otvoriti disajne puteve blokirane tjelesnim tečnostima i pomoći žrtvi da normalno diše.
Izliječite upalu grla
Ako vam je grlo upaljeno, možete ga neko vrijeme ispirati toplom vodom natopljenom bosiljkom. To će proizvesti smirujući učinak i smanjiti pogoršanje nuspojava.
Poboljšajte zdravlje srca
Konzumiranje bosiljka može smanjiti nivo holesterola u telu i smatra se jednim od najboljih ukusa za srce. Smanjuje rizik od infarkta koronarne bolesti srca i kardiovaskularnih defekata.
aktivnosti promocije neprijateljstva
U većini slučajeva bosiljak je zaista vrlo koristan za zdravlje, a uzgajivači preporučuju jesti 12 listova bosiljka dnevno. Osim na fizičko zdravlje, bosiljak direktno utiče i na stres, odnosno nutrijenti i jačači ćelija koje oslobađa igraju odlučujuću ulogu u smanjenju stresa.
Dalji razvoj bubrežnih sposobnosti
Bosiljak jača funkciju bubrega i neverovatno je efikasan u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Botaničari preporučuju jesti kombinaciju bosiljka i meda najmanje pola godine kako bi ublažili bol i izbacili kamenje iz tijela.
Tretirajte oralnu kontaminaciju
Otrove i čireve koji se mogu pojaviti u ustima najbolje je prvo liječiti grickanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i bolest, a istovremeno će smanjiti i smrdljiv dah.
Smanjite širenje ujeda insekata
Nanesite kašičicu ljepila od bosiljka na prošireno područje. Za kratko vrijeme će nestati, a bol i anksioznost će se smanjiti.
Neka zubi budu jaki
Za ljude koji pate od negativnih efekata drenaže desni, lošeg zadaha i karijesa, bosiljak se pokazao kao odličan pratilac u održavanju zdravih zuba. Antibakterijska i antitoksina svojstva bosiljka mogu pomoći u prevenciji takvih oralnih bolesti.
Uvijek obratite pažnju na zdravlje očiju

Previše vitamina A u bosiljku može ozbiljno uticati na zdravlje očiju. Jača očne opstrukcije kod raznih tegoba i pomlađuje umorne oči sa samo nekoliko kapi bosiljka.
DNK zaštita
Listovi bosiljka sadrže velike količine fitonutrijenata i agenasa protiv raka koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja svjetlosti.
Smanjite sklonost podizanju
Za trenutno olakšanje od upornog povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka sa medom i sokom od đumbira.
pomaže u liječenju bolesti
Bosiljak može začepiti vene koje nose suplemente za maligni rast, uzrokujući tako rast tumora, a za razliku od drugih lijekova, pomaže u liječenju raznih stanja, uključujući maligne izrasline u dojkama. Svojstva bosiljka u borbi protiv bolesti mogu također spriječiti razvoj oralnih maligniteta.
Liječite probleme s plućima
Konzumiranje bosiljka može smanjiti oštećenje pluća uzrokovano prehladom, tuberkulozom ili pušenjem jer sadrži L-askorbinsku kiselinu, eugenol i kamfen, za koje se pokazalo da su moćni u liječenju plućnih bolesti.
pomaže u prestanku pušenja
Grickanje bosiljka može smanjiti želju za cigaretama. Dovoljan je samo jedan pogrešan korak da smanjite želju i odgodite je.
Mlade dame koriste bosiljak kao začin i nose grančicu bosiljka u pojasu oko trbuha.
Budući da njihovi faktori okoline tako dobro mirišu, smatra se da imaju legije obožavatelja. Mlade dame ga poklanjaju svojim momcima, a dame ga “grabe” kao hranu za svoje supružnike.
Drugi vjeruju da će nam to donijeti novac, uspjehe i otjerati zle duhove ako pijemo vodu od bosiljka tri dana i prskamo njome po kući naredna tri dana. Da biste dodatno razvili ljubavnu vezu, držite je u otvorenom odjeljku u kuhinji i stalno mijenjajte vodu.

Preporučujemo