Kao i sve ostale insekte ni mrave nije mudro ignorirati jer osim što su dosadni, mogu biti i opasni za zdravlje. No, kako riješiti taj problem? Krenite u borbu dobro pripremljeni i informirani, jer danas ćete dobiti pomoć od stručnjaka koji znaju kako se jednom zauvijek sigurno i uspješno riješiti mrava.

Prvo se upoznajte s neprijateljem. Ako se odlučite riješiti mrava, bitno je znati vrstu napada, jer svaki zahtijeva drugačiji pristup, savjetuje dr. Srećom, samo nekoliko vrsta mrava ulazi u domove, kaže entomolog Jody Green.

Na primjer, faraonski mravi su mali i žutocrvene boje. Često se nalaze u stambenim zgradama, hotelima, bolnicama i brodovima u gradovima. Vole toplinu i hrane se životinjskim i biljnim proizvodima, posebno šećerom, mesom i krvlju.

Crni mravi stolari su tamnosive boje i prave gnijezda na suhim mjestima, poput starih zidova i pukotina u zgradama. Često ulaze u kuće tražeći hranu. Važno je znati i da svaka vrsta mrava ima svoje omiljene vrste hrane i mjesta za život.

Evo nekoliko koraka kako riješiti problem s mravima:

Održavajte čistoću u kući. Mravi su privučeni hranom, pa čista kuća može smanjiti njihovu prisutnost.

Zatvorite spremnike s hranom kako biste spriječili mrave da dođu do nje. Pazite da ne ostavljate tragove hrane koji bi ih mogli privući.

Smanjite vlagu u kući jer mravi također traže vodu. Osigurajte da nema curenja u kupaonici i temeljito osušite sve površine gdje se može nakupiti voda.

Postavite zamke za mrave na mjestima gdje se kreću. Pazite da koristite zamke prikladne za vrstu mrava koja je prisutna u vašem domu.

Prskajte prirodne repelente kao što su ocat ili eterična ulja menta na mjesta gdje se mravi pojavljuju.

Upotrijebite sapun i vodu kako biste spriječili kretanje mrava. Napunite posudu s vodom i sapunom i izlijte je na put mrava.

Koristite kuhinjsku sol ili crni papar kako biste odbili mrave. Posipajte ih po pukotinama i mjestima gdje se mravi skupljaju.

Kao prirodni otrov, koristite kore krastavaca ili usitnjenu kredom kako biste otjerali mrave s njihovih skrovišta.

Morate biti uporni i dosljedni u primjeni ovih metoda kako biste se uspješno riješili problema s mravima.

Preporučujemo