U prosincu 2005., svijet je izgubio izniman talenat, glumca Stevu Žigona, koji je preminuo, ostavljajući iza sebe suprugu Jelenu, kćer Ivanu i sina Nikolu. Njegove nezaboravne uloge ostavile su dubok trag u kinematografiji regije. Međutim, neočekivana vijest o postojanju njegovog izvanbračnog sina iznenadila nas je, jer je do tada bio gotovo nepoznat javnosti.U 51. godini života, Vid Žigon donio je hrabru odluku otkrivanja dugo čuvane tajne slavne porodice. Kada je Stevo Žigon režirao predstavu “Pigmalion” u Ljubljani 1971. godine, Meta Vranič, mlada darovita glumica i buduća majka Vida, utjelovila je lik Else Doolittle.Vid Žigon, sam književnik, otkrio je svoju priču govoreći o okolnostima svog rođenja. Opisao se kao nehotičnu posljedicu kratke romanse između svoje majke i poznatog glumca Steva Žigona. Iako je majka znala da će otac brzo vratiti porodicu u Beograd, odlučila ga je zadržati.

“Kada sam imao 15 godina, saznao sam za njegovo postojanje, ali uprkos tome što smo obojica bili svjesni jedno drugoga, nisam želio inicirati kontakt. Moje oklijevanje proizlazilo je iz zabrinutosti kako će moja prisutnost utjecati na njegovu porodicu, s obzirom na to da sam kao dijete bio usvojen od strane očuha. Tek kad sam navršio 28 godina, skupio sam hrabrosti i odlučio ga upoznati, otputovavši ravno u Beograd. Dočekan sam toplim prijemom. Niko u njegovoj porodici, izuzev Steva, nije bio svjestan mog postojanja. Od 2000. do njegove smrti 2005. godine često sam ga posjećivao u Beogradu, te su ti trenuci bili izuzetno posebni i nezaboravni.

Dan prije nego što je preminuo, kontaktirao me dok sam boravio u Ljubljani. Ispričavao se što me nije aktivno tražio i zatražio oprost. Nakon što sam ga uvjerio u svoju ljubav, činilo se da je to bio njegov posljednji željeni razgovor prije odlaska. Održao sam vezu s njegovom kćerkom Ivanom, koja je također bila sa mnom u Ljubljani tokom tog vremena. Još od djetinjstva sam gajio strast prema pjesništvu, pa sam stoga stvorio pjesmu posvećenu mome ocu Stevi Žigonu, prvotno napisanu na srpskom jeziku.”

Preporučujemo