Kanalizacijski vodovi često se zapuše, ometajući normalan protok vode. Korištenje specijaliziranih proizvoda za čišćenje može biti skupo i može sadržavati štetne hemikalije. Međutim, obična kuhinjska so, koja se nalazi u svakom domu, može biti izuzetno efikasna u borbi protiv prljavštine i neugodnih mirisa u cijevima.

Portal Lyubimaya ističe da je so vrlo efikasna u čišćenju cijevi jer može ukloniti tvrdokorne masnoće i naslage koje uzrokuju začepljenja, te se pokazala posebno korisnom u odčepljivanju odvoda u WC školjkama. Često su ti odvodi začepljeni dlakama, krhotinama, masnoćom, otpadom i papirom, što remeti protok vode. Sol se koristi zbog svojih sposobnosti apsorpcije vlage, uklanjanja neugodnih mirisa i dezinfekcije.

Za efikasno čišćenje WC školjke, preporučuje se priprema jednostavne smjese od soli i sode bikarbone. Potrebni sastojci su 100 grama krupne soli, 1 žlica sode bikarbone i 100 mililitara vode. Smjesu treba temeljito izmiješati kako bi se sastojci potpuno sjedinili. Nanesite ovu tekuću otopinu na unutarnje površine WC školjke, po mogućnosti preko noći, a zatim ujutro temeljito očistite četkom. Ova smjesa je posebno efikasna za uklanjanje mrlja i naslaga, a pritom ne oštećuje površinu WC školjke.

Za još jaču smjesu koja može ukloniti kamenac i neugodne mirise, preporučuje se mješavina od 3 žlice octa, 1 žlice deterdženta za rublje i 1 žlice soli. Ova smjesa se također pokazala vrlo efikasnom u vraćanju izvorne čistoće WC školjke. Pomiješajte sve sastojke i nanesite pola smjese u WC školjku, ostavite kratko da djeluje, a zatim dobro istrljajte četkom i isperite.

Korištenjem soli kao prirodnog sredstva za čišćenje, možete održavati higijenu WC školjke i vodovodnih cijevi na ekološki prihvatljiv način. Sol je ekonomična, sigurna i jednostavna alternativa industrijskim čistačima, pružajući efikasno rješenje za čišćenje i održavanje vaše kupaonice.

Preporučujemo