Običaji posluživanja i uživanja u kafi se razlikuju od zemlje do zemlje, kao i vrsta kafe, način prženja, jačina i ono što se konzumira u finalnoj šoljici.
Obično ponudimo nešto slatko, poput komadića čokolade ili keksa i šoljice kafe. Kada uz kafu serviramo slatkiše, treba se držati činjenice da ne vole svi da piju kafu i jedu u isto vreme, pa bi i usluga trebalo da bude raznovrsnija. To ostavlja izbor. Mliječne kafe kao što su crna kafa i kapućino također se konzumiraju drugačije.
Ako serviramo tamnu filter kafu, najbolje je upariti je sa čokoladnom tortom ili komadićima čokolade, bijelom, svijetlom, mliječnom ili tamnom čokoladom. Tako će svako pronaći nešto za sebe, zavisno od toga da li želi svoju crnu kafu sa mlekom, šećerom ili ne. Međutim, na drugom kraju svijeta kažu da je začin zapravo pravi izbor uz šoljicu kafe.
Ipak, govorimo o cimetu, koji se odlično slaže s kafom. Na primjer, u Meksiku ponekad

dobijete štapić cimeta da pomiješate s kafom. Kapućino se obično posipa cimetom. Kolač sa cimetom je takođe odličan prilog uz kafu. Međutim, u Italiji vole da u šolju kafe umešaju rakiju ili liker, dok u nekim zemljama u kafu često dodaju kondenzovano mleko ili je piju veoma slatko.

Preporučujemo