Triskaidekafobija, iracionalni strah od broja 13, postavljen je pod znak pitanja u svjetlu novih interpretacija. Odlučno se tvrdi da petak 13. nije prožet nesrećom, već je dobio negativnu konotaciju zbog patrijarhalnih uvjerenja koja su stoljećima obilježavala određene aspekte ženstvenosti kao opasne ili zle. Ovaj dan se, prema Teen Vogue, ističe kao prilika za slavlje onoga što su ti patrijarhalni stereotipi ocrnjivali: menstruacija, tjelesnost, čarobnjaštvo i ženstvena snaga.

 

Brie Luna, kreativna direktorica The Hoodwitcha, demantira mnoge mitove koji su kružili oko petka 13. Njena objašnjenja sežu od biblijskih pretpostavki, kao što je povezanost broja 13 s Judom Iskariotskim, do numeroloških tumačenja i mitoloških priča. Od Apolla 13 do serijskih ubica s imenima od 13 slova, postoji obilje različitih interpretacija, ali bez stvarne veze.Osnovna tema broja 13 proteže se kroz različite kulture, od nordijskih mitova o Lokiju do srednjovjekovnog uvjerenja da je 13. mjesto rezervirano za đavola. Prema drevnim uvjerenjima, broj 12 simbolizira savršenstvo, dok se dodavanjem broja 13 remeti ovaj savršeni sklad, što može objasniti zašto je ovaj broj stekao tako mračnu reputaciju.

Strah od petka 13. je, prema nekim teorijama, potaknut događajima kao što je slom berze 1927. godine ili pogubljenjem templara u srednjem vijeku. Međutim, brojne priče o nesrećama povezanim s ovim danom nisu znanstveno potvrđene, iako su oblikovale kolektivno praznovjerje. Kako bi se privukla sreća, preporučuje se korištenje talismana poput potkova, urokljivih očiju i drugih simbola koji simboliziraju prosperitet i zaštitu. Umjesto da se povlačimo pred tim strahovima, možemo privući sreću u svoje živote pomoću talismana kao što su potkove, urokljivo oko, kockice i žir, koje simboliziraju prosperitet. Nema razloga da se bojimo petka 13.; umjesto toga, trebali bismo ga proslaviti kao dan potencijala i pozitivnih promjena.

Preporučujemo