Rak gušterače je poznat kao “tihi ubojica” zbog toga što njegovi simptomi često prolaze nezapaženo. Samo 12,5% pacijenata preživi više od pet godina nakon dijagnoze, što ukazuje na važnost rane dijagnoze kako bi se povećale šanse za uspješno liječenje.

Jedan od najčešćih ranih simptoma raka gušterače je žuta boja kože i očiju, poznata kao žutica. To je posljedica nakupljanja bilirubina u tijelu, što može uzrokovati i mučninu, povraćanje, probavne smetnje i umor.

Bol u želucu također može biti simptom raka gušterače, osobito ako tumor pritisne na okolne organe poput želuca. Bol u leđima, obično ispod lopatica, također može biti znak problema s gušteračom.

Nagli gubitak težine i promjene u stolici, poput plutajuće stolice ili proljeva, također su simptomi koji se mogu povezati s rakom gušterače. Gubitak težine može biti posljedica smanjenog apetita ili nedostatka funkcionalnih enzima gušterače koji pomažu u probavi hrane.

Važno je obratiti pažnju na ove simptome i potražiti medicinsku pomoć ako se pojave, posebno ako su prisutni zajedno ili se pogoršavaju tijekom vremena. Rana dijagnoza može značajno poboljšati ishod liječenja raka gušterače.

BONUS PRIČA:

Balavljenje, ili hipersalivacija, može biti rezultat različitih uzroka i stanja. Evo nekoliko potencijalnih razloga za pojačano stvaranje pljuvačke:

Nepravilna poza za spavanje: Spavanje na boku ili trbuhu može uzrokovati opuštanje usta i otvaranje usta, što može dovesti do curenja pljuvačke. Spavanje na leđima može spriječiti ovaj problem jer su usta zatvorena.
Alergije: Alergije poput alergijskog rinitisa ili alergija na hranu mogu povećati lučenje pljuvačke.
Kiselost: Kiselina iz želuca može nadražiti jednjak, što može rezultirati povećanom proizvodnjom pljuvačke.
Sinusna infekcija: Infekcije gornjih dišnih puteva često mogu uzrokovati probleme s disanjem i gutanjem, što može rezultirati nakupljanjem pljuvačke. Blokiran nos može prisiliti osobu da diše na usta, što dodatno povećava lučenje pljuvačke.
Tonsilitis: Upala tonzila može uzrokovati oticanje i sužavanje prolaza, što može dovesti do nakupljanja pljuvačke.


Košmarni snovi: Balavljenje može biti čest simptom kod osoba koje pate od noćnih mora, a može se dogoditi i kod odraslih zbog psiholoških razloga, posebno kod osoba pod stresom.
Lijekovi: Određeni lijekovi poput antidepresiva i morfina mogu povećati proizvodnju pljuvačke. Ako uzimate određene lijekove ili konzumirate droge, pojačano balavljenje može biti uobičajeno.
Ako primijetite da imate problema s balavljenjem i to utječe na vašu svakodnevnu rutinu ili kvalitetu života, preporučuje se konzultacija s liječnikom radi isključenja ozbiljnijih uzroka i određivanja odgovarajućeg tretmana.

Iako je dugi niz godina postojalo uvjerenje da su masti krive za debljanje, sve više znanstvenih istraživanja sugerira da su ugljikohidrati zapravo ključni faktor u tom procesu. Upravo zato, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata postaje sve popularnija kao učinkovit način za kontrolu tjelesne težine.

Masti su važan dio prehrane, a slanina, koja je bogata raznim vitaminima i mineralima, može biti korisna dodatak prehrani. Slanina je posebno bogata esencijalnim B vitaminima kao što su tiamin, niacin i B12, koji su važni za energiju, metabolizam i zdravlje kože. Također je izvor cinka, koji podržava imunološki sustav i različite biološke funkcije.

Prihvaćanje nešto masnije hrane poput slanine može biti korisno, posebno ako se konzumira umjereno i u sklopu uravnotežene prehrane. Paleo dijeta, koja se temelji na prehrambenim navikama naših predaka, također promiče konzumaciju prirodnih namirnica poput mesa, ribe, povrća i orašastih plodova.

Kao i kod svake prehrane, važno je voditi računa o količini i raznovrsnosti namirnica te se posavjetovati s nutricionistom ili liječnikom ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili pitanja o prehrani. Umjereno uživanje u slanini može biti ukusno i hranjivo, ali treba se kombinirati s drugim zdravim namirnicama kako bi se osigurala uravnotežena prehrana.

 

 

Preporučujemo