Salo na stomaku može biti teško za smanjiti, ali je važno za opšte zdravlje. Masno tkivo koje se nalazi duboko u trbušnoj šupljini, oko ključnih organa kao što su jetra, gušterača i creva, povezano je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, bolesti jetre, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka. Srećom, postoje jednostavni načini za smanjenje ovog masnog tkiva.

Saveti nutricionistkinje Temi Lakatos Šejms
Poznata američka nutricionistkinja Temi Lakatos Šejms deli nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći u smanjenju sala na stomaku.

1. Kontrolišite porcije
Prvi korak ka smanjenju obima struka je kontrola porcija hrane. Iako deluje jednostavno, ovo može imati veliki uticaj na vašu ishranu.

„Većina ljudi napuni tanjir bez obzira na njegovu veličinu. Ako jedete iz manjih tanjira, osećaćete se psihički jednako zadovoljnima kao kad vidite pun tanjir, ali ćete uneti nekoliko stotina kalorija manje po obroku“, objašnjava Lakatos Šejms.

2. Ograničite alkohol
Alkoholna pića, posebno slatki kokteli, mogu brzo dodati mnogo kalorija vašoj ishrani.

„Mnogi ne shvataju da alkohol podstiče apetit. Kalorije iz koktela mogu značajno povećati obim struka“, kaže nutricionistkinja.

3. Fokusirajte se na povrće
Uključivanje više povrća u ishranu može pomoći da se osećate siti uz manje kalorija. Vlakna iz povrća su ključna za osećaj sitosti.

Nutricionisti preporučuju začinjavanje salata limunom ili sirćetom i korišćenje maslinovog ulja koje je vrlo zdravo.

4. Smanjite unos sokova
Gazirana pića i sokovi sa visokim sadržajem šećera mogu poremetiti vaš plan za mršavljenje. Dodatni šećer prisutan u mnogim sokovima može biti problematičan.

Umesto toga, birajte vodu ili sveže ceđene sokove.

5. Isprobajte povremeni post
Povremeni post može biti efektivan način za smanjenje unosa kalorija. Jedna popularna metoda je da jedete unutar osam sati, a zatim postite narednih 16 sati.

6. Pametni zalogaji
Izbegavajte nezdrave grickalice poput slatkiša i sladoleda. Ovi zalogaji mogu povećati vaš apetit i unos kalorija.

„Odaberite zdravije opcije kao što su orašasti plodovi i voće sa niskim sadržajem šećera“, savetuje Lakatos Šejms.

7. Dišite duboko pre jela
Usporite pre nego što počnete da jedete. Duboko disanje može pomoći da se opustite, što može uticati na brzinu kojom jedete.

„Mozgu je potrebno 20 minuta da primi signal da ste siti. Kada ste smireni, bolje ćete kontrolisati unos hrane i manje je verovatno da ćete jesti zbog emocija“, naglašava nutricionistkinja.

Smanjenje sala na stomaku zahteva promene u načinu ishrane i navikama. Kontrola porcija, izbegavanje alkohola, fokusiranje na povrće, smanjenje unosa sokova, povremeni post, pametni zalogaji i usporavanje pre jela su neki od saveta koji vam mogu pomoći. Prateći ove savete, možete značajno poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti.

Preporučujemo