Uzgoj vlastitog krompira može biti iznenađujuće jednostavan proces. Ne zahtijeva mnogo pažnje, a rezultati su izvrsni.

Za početak, trebat će vam ograda od žice visoka 4 metra i široka 8 metara, slama, kompost ili zemlja te, naravno, krompir.

Prvo što trebate učiniti jest postaviti stubove za ogradu u kvadratnom obliku s razmakom od 18 cm između njih. To će biti temelj za vašu krompiru. Zatim omotajte žicu oko stubova i dobro je pričvrstite.

U središte ograde dodajte slamu i oblikujte je u gnijezdo. U to gnijezdo dodajte kompost ili zemlju kako biste stvorili povoljno okruženje za rast krompira.

Krompir koji ćete koristiti trebao bi biti proklijao jer to djeluje kao sjeme. Isjecite krompire na komade i položite ih u zemlju tako da zeleni pupoljci budu okrenuti prema slami. Zatim prekrijte krompire s nekoliko centimetara zemlje i dodajte još jedan red krompira. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sav krompir.

Slama pomaže zadržati tlo oko 10 stupnjeva toplijim, što potiče rast krompira. Ako ne pada kiša, redovito zalijevajte krompir.

Berba je jednostavna. Sedmicu nakon što krompir procvjeta, mladi krompiri su spremni za vađenje. Umjesto da izvlačite cijelu biljku, jednostavno razgrnite slamu, izvadite veće gomolje i ponovno pokrijte slamom kako bi manji gomolji mogli dalje rasti.

Na ovaj način, imat ćete obilje krompira i bit ćete zadovoljni plodovima svog truda.

Uzgoj sopstvenog krompira nije samo zadovoljavajući već i ekonomičan način da osigurate svježu i ukusnu hranu za sebe i svoju porodicu. Također, ovakav način uzgoja omogućuje vam kontrolu nad kvalitetom tla i izborom sorti krompira koje želite uzgajati. Važno je pratiti vremenske prilike i redovno zalijevati krompir kako bi se osiguralo optimalno okruženje za rast i razvoj. Nakon berbe, možete uživati u ukusnim jelima pripremljenim s vašim vlastitim, svježim krompirom, znajući da ste ih uzgojili sami s ljubavlju i pažnjom.

Preporučujemo