Izvrsno je prepoznati vrijednost pokošene trave i iskoristiti je na koristan način umjesto da se jednostavno odbaci. Evo nekoliko korisnih načina kako iskoristiti pokošenu travu u vrtu:

Prirodni malč: Korištenje pokošene trave kao malča može značajno pomoći u održavanju vrta. Malč sprječava rast korova, zadržava vlagu u tlu te regulira temperaturu tla. Također, kako se trava razgrađuje, oslobađa hranjive tvari koje hrane biljke.

Kompostiranje: Dodavanje pokošene trave u kompostnu hrpu ubrzava proces kompostiranja i rezultira bogatim, uravnoteženim kompostom koji je izvrstan za poboljšanje kvalitete tla u vrtu.

Gnojivo: Postavljanje pokošene trave izravno na tlo može poboljšati strukturu tla i povećati sadržaj organske tvari. To je posebno korisno na siromašnim tlima koja loše zadržavaju vlagu i hranjive tvari.

Tekuće gnojivo: Trava može poslužiti kao osnova za izradu tekućeg gnojiva, poznatog kao “čaj od trave”. Ovaj gnoj može se koristiti za zalijevanje biljaka i pružiti im potrebne hranjive tvari za brz rast i razvoj.

Korištenje pokošene trave na ovaj način ne samo da pomaže u održavanju vrta zdravim i plodnim, već i smanjuje otpad i doprinosi održivom pristupu vrtlarenju.

Sprečavanje i suzbijanje štetnika i bolesti
Iako pokošena trava nije univerzalni lijek za sve vrste nametnika, može se koristiti za suzbijanje određenih vrsta vrtnih nametnika. Na primjer, širenje tankog sloja pokošene trave oko osjetljivih biljaka može smanjiti rizik od oštećenja biljaka sprječavanjem puževa puževa i drugih gmižućih štetočina.

Ovim se metodama pokošena trava pretvara iz običnog otpada u vrijedan resurs koji podržava zdrav i održiv vrt. Primjenom ovih praksi ne samo da poboljšavate kvalitetu tla i zdravlje biljaka, već također pridonosite ukupnoj bioraznolikosti i ekološkoj ravnoteži ekosustava vašeg vrta.

Preporučujemo