Prelagano
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da odmastite svoju kuhinju i održite je čistom i sjajnom.
Koliko god da smo tokom pripreme hrane pažljivi da masnoća ne završi na kuhinjskim pločicama i elementima, to se neminovno dešava iznova i iznova.
Iako je peć, pećnicu i pločice najbolje očistiti odmah nakon kuhanja, većina nas to ne čini i odlaže zadatak što je duže moguće.
Međutim, nakon nekoliko dana, masnoća će se čvršće vezati za pločice i fasadu i utonuti dublje u zid, što će otežati uklanjanje.
Srećom, postoji nekoliko efikasnih i vrlo jednostavnih načina za uklanjanje masnoće sa svih površina u vašoj kuhinji.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da odmastite svoju kuhinju i održite je čistom i sjajnom.
Prvo, važno je znati da bez obzira koji način čišćenja koristite, tajna uklanjanja masnoće je topla voda, koja omekšava naslage masnoće i mrlje.
1. Uklonite mrlje sa keramičkih pločica
Za blago masne površine: Pošpricajte pločice koje su nakupile masnoću toplom vodom u koju ste prethodno dodali nekoliko kapi sapuna za suđe. Sačekajte pet do deset minuta da masnoća omekša, a zatim uklonite prvi sloj papirnim ubrusom ili salvetom.
Zatim umočite sunđer u istu smjesu, ocijedite je i počnite brisati pločice kružnim pokretima. Na kraju obrišite površinu suhom krpom.
Najbolje od svega – na ovaj način možete očistiti i druge površine. Bilo da se radi o Bosch ugradnoj rerni ili LG frižideru, ova mešavina efikasno čisti sve slabo zauljene površine, a možete je koristiti i na ugradnim kuhinjskim pločama, malim kuhinjskim aparatima, pa čak i frontovima kuhinjskih elemenata bez čišćenja. Brinite se da biste ih mogli oštetiti.
Za umjereno masne površine: Napravite sredstvo za čišćenje u omjeru 1:1 od sode bikarbone i tople vode. Dobijenu pastu nanesite krpom na tvrdokorne mrlje na pločicama, pričekajte nekoliko minuta i obrišite čistom krpom.
Za vrlo masne površine: Ako je mast na vašim kuhinjskim pločicama jako tvrdoglava i prva dva savjeta vam nisu pomogla, pomiješajte sirće na bazi alkohola i toplu vodu u omjeru 1:1.
Dobijeni preparat poprskajte masnoćom, sačekajte pet minuta i obrišite suvom krpom. Ova metoda se može bezbedno koristiti i na drugim površinama u kuhinji kao što su paneli, ormarići, laminatni podovi, razni kuhinjski aparati itd.
2. Najbolji načini za odmašćivanje radnih ploča i peći
Klasični hemijski odmašćivači mogu se koristiti za uklanjanje masnoće sa zidova, pločica, radnih ploča i peći.
Međutim, zašto koristiti kemikalije kada možete koristiti prirodna svojstva octa? Mogu li prirodna svojstva sirćeta učiniti istu stvar?
Poprskajte sve kuhinjske površine nerazrijeđenim alkoholom ili jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji najmanje pet minuta. Nakon toga jednostavno obrišite površinu suhom krpom kako biste uklonili masnoću s površine.
Obavezno često ispirajte krpu kako biste je odmastili prije brisanja.

3. Uklonite mrlje od ulja sa drvenih površina
Da biste uklonili masne mrlje sa drvenih kuhinjskih površina, navlažite kuhinjski sunđer i zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi.
Poprskajte sirće (sok od jabuke ili alkohol za trljanje) na drvene površine i obrišite vlažnim vrućim sunđerom. Umjesto sirćeta možete koristiti i citrusno voće (tj. limunsku kiselinu).
Obavezno koristite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od kiseline i opekotina. Na taj ćete način vratiti stari sjaj i boju vaše drvene površine.
Ako su masne naslage tvrdokorne, može se koristiti i mješavina trinatrijum fosfata i vode. Stavite pola šolje fosfata u oko tri litre vode. Međutim, treba napomenuti da je ovo konačno rješenje i morate biti vrlo oprezni jer će ova mješavina utjecati na završnu obradu drveta i njegov sjaj.
4. Druge prirodne metode čišćenja
Možda to ne znate, ali neki drugi lako dostupni sastojci mogu vam pomoći da uklonite masnoću s kuhinjskih površina na jednostavan način.
Jodirana so je jedna od njih jer odlično upija masti. Za one tvrdokornije, tvrdokorne mrlje od ulja, možete pomiješati jednake dijelove boraksa i limunovog soka kako biste napravili jaku pastu.
Ovu pastu nanesite mekom krpom, ostavite da odstoji oko pet minuta, a zatim obrišite površinu čistom, vlažnom krpom.
Konačno, ako niste sasvim sigurni da će mješavina koju ste napravili djelovati na pravi način, odnosno ako ste zabrinuti da li će oštetiti površinu koju koristite za čišćenje, nanesite je na neki prvo skrivene unutrašnje površine da bi se osigurala sigurna upotreba.
Nadamo se da će vam ovi naši savjeti pomoći da uklonite masne mrlje s kuhinjskih površina i vratite sjaj vašoj kuhinji.

Preporučujemo