Stari ljudi često tvrde da za svaku bolest na svijetu postoji jedna biljka u prirodi koja je može liječiti. Jedna od takvih biljaka je glog, poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Legenda koja je kružila o njegovoj vezi s trnovom krunom koju je nosio Krist pridonijela je njegovoj mističnoj reputaciji. Glog se tradicionalno koristio u medicinske svrhe kako za ljude, tako i za životinje, te se njegova duhovna važnost isticala kroz različite vjerovanja.

Njegova posebna važnost dolazi iz vjerovanja da je Kristova trnova kruna bila napravljena od gloga, dok se također tvrdi da je jedini način da se vampir pobijedi pomoću kolca isklesanog od gloga. Njegova posebna snaga i vrijednost nisu ništa manje istaknute u medicini. Zbog svojih terapeutskih svojstava, glog se često cijeni kao “spasitelj života” i koristi se u održavanju zdravlja srca. Prema literaturi o homeopatiji, glog se prepoznaje kao vrijedna biljka za poboljšanje zdravlja srca i prevenciju srčanih udara.Osim srčanih problema, glog se koristi i za ublažavanje različitih zdravstvenih stanja poput umora, nedostatka energije, teškoća u disanju, lošeg sna, vrtoglavice, palpitacija, nervoze i zujanja u ušima. Njegova umirujuća svojstva također imaju pozitivan učinak na menopauzu, pomažu u izbacivanju viška vode iz tijela te podržavaju gubitak težine.

Glog se često koristi u obliku čaja, a za njegovu pripremu treba slijediti nekoliko koraka. Svježe ili sušene bobice gloga treba dobro oprati i prokuhati, a zatim ih procijediti kako bi se dobio zdravstveno koristan čaj. Također se može koristiti za jačanje vezivnog tkiva oko zglobova i poboljšanje stabilnosti i snage. Važno je napomenuti da se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina, kao ni trudnicama ili dojiljama.Uzimajući u obzir sve ove aspekte, glog zasluženo nosi titulu jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu, jer njegova višestruka ljekovita svojstva pružaju brojne zdravstvene beneficije.

Preporučujemo