Alison Miller je mislila da ima običnu prehladu kada je osjetila glavobolju i grlobolju. Imala je 33 godine i očekivala je brzi oporavak. Međutim, nije bila svjesna da će ti simptomi imati trajan utjecaj na njezin život. Alison je bila prisutna na svom radnom mjestu 7. ožujka 2014. Međutim, nije se osjećala najbolje, što ju je nagnalo da rano krene kući. Kako joj se stanje pogoršavalo, potražila je liječničku pomoć. Liječnik joj je propisao sirup protiv kašlja i savjetovao da ponovno dođe ako ne osjeti poboljšanje.

Kasnije te noći, nesnosna bol prožela ju je leđima, zbog čega je gotovo izgubila svijest. Kao odgovor, obratila se prijateljici koja ju je odmah odvela u hitnu pomoć na liječničku pomoć. Alison se prisjeća da nikada prije nije iskusila tako dubok osjećaj mučnine. To je za nju označilo početak razdoblja ekstremne patnje. Medicinski stručnjaci su nakon pregleda ustanovili da je mlada žena dobila bakterijsku upalu pluća koja se razvila kao posljedica gripe. Nadalje, dijagnosticirana joj je sepsa, a potom i septički šok. Organi su joj počeli otkazivati, a Alison je bila na rubu smrti. Srećom, liječnici su je uspjeli spasiti, ali je tijekom liječenja prekinuta cirkulacija. Zbog toga su joj kirurzi morali amputirati nogu.

Alisonin boravak u bolnici trajao je tri mjeseca dok je krenula na put ponovnog učenja hodanja. Proces je također podrazumijevao prihvaćanje sebe unatoč gubitku jedne noge. Kako je vrijeme prolazilo, postajalo mi je sve očitije da moje postojanje nikada neće biti identično onome što je nekad bilo. Događaji te prirode imaju tendenciju da traju dugo nakon što se dogode – ovo je iskreno mišljenje koje je izrazila Alison, autorica Britanskog sna. Unatoč tome što je prošlo gotovo desetljeće od njenog zdravstvenog problema, ona ustraje informirati javnost o opasnostima koje nosi gripa prepričavajući vlastiti traumatičan susret.

Alison upozorava da je gripa, koju mnogi ljudi smatraju sporednim problemom, umalo uzrokovala njezinu smrt i ostavila je trajni invalid. Poziva sve na cijepljenje protiv gripe, jer joj je cilj uvjeriti ljude da gripa nije tako bezazlena kako se čini. Komplikacije koje mogu nastati zbog gripe mogu biti izuzetno ozbiljne, čak i opasne po život. Ako osjetite teške simptome, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.Alison savjetuje da je bolje biti proaktivan i slušati svoje tijelo, nego žaliti što niste djelovali ranije. Gripu ili influencu karakterizira nekoliko prevladavajućih simptoma, uključujući brzu pojavu vrućice, opći umor, raširenu tjelesnu nelagodu, neproduktivan kašalj i upaljeno grlo. Nadalje, uobičajeno je da oboljeli od gripe imaju popratne simptome poput glavobolje, poremećaja spavanja, gubitka apetita, proljeva, bolova u trbuhu i osjećaja mučnine.

Preporučujemo