Osobe koje su u većem riziku od razvoja bolesti bubrega uključuju one s dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili genetskom predispozicijom. Ključni znakovi i simptomi bolesti bubrega obuhvaćaju učestalo mokrenje ili poteškoće s kontrolom mokrenja, nelagodu u donjem dijelu leđa, bol ili peckanje pri mokrenju te oticanje različitih dijelova tijela, kao što su noge, trbuh i lice. Važno je istaknuti da bubrezi imaju ključnu ulogu u proizvodnji do 150 litara krvi dnevno, te u filtraciji i eliminaciji dva litra otpadnih tvari i viška tekućine, kao i u regulaciji krvnog tlaka i proizvodnji crvenih krvnih stanica. Infekcije ili imunološke reakcije koje uzrokuju oštećenje bubrega česti su krivci za upalu bubrega, bilo da je riječ o akutnoj ili kroničnoj upali.

Imunološki odgovor može se pokrenuti kada antitijela napadnu bubrege ili susjedne antigene. Jedna od metoda uključuje antitijela koja se vežu za antigene u drugim dijelovima tijela, nakon čega se vežu za stanice bubrega. Akutna upala bubrega može proizaći iz raznih faktora i, ako se ne liječi, može dovesti do zatajenja bubrega. Ovo stanje je poznato kao Brightova bolest. Osobe s genetskom predispozicijom za bubrežne bolesti ili infekcije, kao i one s poremećajima imunološkog sustava poput lupusa, te osobe koje prekomjerno konzumiraju antibiotike ili lijekove protiv bolova, spadaju u posebno osjetljive skupine na upalu bubrega.

Osobe koje su nedavno imale operaciju mokraćnog sustava trebale bi biti svjesne ključnih simptoma upale bubrega koje ne bi smjele zanemariti. Ovi simptomi uključuju smetenost, nemogućnost koncentracije, suhu i osjetljivu kožu, visok krvni tlak, anemiju, bolove u donjem dijelu leđa, oticanje ekstremiteta, zimicu, gubitak apetita, metalni okus u ustima i loš zadah, kao i probleme s mokrenjem. Ako primijetite ove simptome dulje od nekoliko dana, ne ustručavajte se kontaktirati svog liječnika kako biste utvrdili uzrok problema.

U borbi protiv problema mokraćnog i bubrežnog sustava, postoje razni čajevi za bubrege koje možete pripremiti kod kuće. Jedan od najučinkovitijih čajeva u detoksikaciji organizma i kao diuretik jest čaj od peršina. Bogat je flavonoidima, fiksativnim uljima, uljnom smolom, proteinima, ugljikohidratima i vitaminima. Antioksidansi u peršinu su ključni za zaštitu tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala. Čaj od peršina izuzetno je učinkovit u čišćenju gotovo svih tjelesnih organa, posebno bubrega. Za pripremu ovog čaja, trebat će vam 3 limuna, 1 šalica sitno nasjeckanog peršina, 5 stabljika celera, 6 šalica vode i 1 komad đumbira. Svi sastojci osim vode trebaju se dodati u blender i miksati dok se ne dobije glatka smjesa, a zatim se umiješa voda i ponovno miksira. Pijte ovaj čaj tijekom dana za maksimalne rezultate.

Preporučujemo