Jeste li ikada razmišljali o zapanjujućoj činjenici da med, ako je pravilno upakovan, nema rok trajanja? Čak su i arheolozi otkrili tegle sa medom hermetički zatvorene prije više od 2000 godina, a kad su ih otvorili, med je bio i dalje potpuno jestiv, ne uzrokujući nikakve zdravstvene probleme ili posljedice.

Med je poznat po svojim snažnim antibakterijskim svojstvima koja pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv raznih infekcija izazvanih širokim spektrom patogena, uključujući gljivice, viruse i bakterije. Još od djetinjstva, učili su nas o mnoštvu zdravstvenih koristi meda, ali možda nismo razmišljali o učincima njegove konzumacije prije spavanja. Nekad se možemo probuditi u ranim jutarnjim satima zbog potrebe za glikogenom u mozgu, što potiče nadbubrežne žlijezde da izlučuju adrenalin i kortizol. Srećom, med sadrži glikogen koji pomaže u poticanju mirnog sna kad se konzumira prije odlaska na počinak.Visoki krvni tlak često je povezan s bolestima srca, no med je bogat antioksidansima koji su znanstveno dokazani kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka. Stoga je konzumacija žličice meda prije spavanja jednostavan način za održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

Trigliceridi, koji su prirodni oblik masti u krvi, mogu povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa ako su prisutni u prevelikoj količini. Ipak, istraživanja upućuju na to da med povoljno djeluje na trigliceride, pretvarajući ih u korisne tvari koje pročišćavaju krvotok i eliminiraju višak masti. Također, med posjeduje antibakterijska svojstva koja pojačavaju prirodnu obranu tijela, jačaju imunološki sustav te pomažu u borbi protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija. Dodatno, med ubrzava metabolizam te stvara termogeni učinak koji potiče cirkulaciju, povećava tjelesnu temperaturu i olakšava sagorijevanje masti bez ikakvog napora.

Preporučujemo