Važno je razumeti oznake na proizvodima kako biste donosili informisane odluke o ishrani. Evo dodatnih pojašnjenja za neke od navedenih oznaka:

 1. Organsko:
  • Organsko (95% organskih sastojaka): Proizvod sadrži najmanje 95% organskih sastojaka.
  • Rađeno s organskim proizvodima (70% organskih sastojaka): Proizvod sadrži najmanje 70% sastojaka organskog porekla.
 2. Prirodno:
  • Ova oznaka ukazuje da proizvod ne sadrži veštačke boje, ukuse, konzervanse, sintetičke sastojke i da nije genetski modifikovan. Međutim, prirodni proizvodi mogu i dalje sadržavati velike količine soli, šećera i masti, pa je važno proveriti sastav.
 3. Niskomasna:
  • Proizvod sadrži manje od pola grama masti po porciji. Iako ovo može biti korisno za smanjenje ukupnog kalorijskog unosa, masnoće su važan deo ishrane, pa je važno ne isključivati ih potpuno.
 4. Lajt:
  • “Lajt” proizvodi obično sadrže upola manje kalorija od originala. Međutim, treba paziti na dodatke kao što su zaslađivači, koji su povezani s određenim rizicima. Treba ih konzumirati umereno.
 5. Bez glutena:
  • Proizvod ne sadrži gluten, važan protein koji se nalazi u pšenici i žitaricama. Ova oznaka je posebno važna za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.
 6. Bez šećera:
  • Proizvod sadrži manje od pola grama šećera po porciji. Treba voditi računa o dodacima kao što su zaslađivači, koji se ponekad koriste kao zamena za šećer.

Preporučuje se da proizvode pažljivo birate u skladu sa svojim prehrambenim potrebama i ciljevima. Uvek je korisno pročitati sastojke na deklaraciji kako biste bili sigurni šta unosite u svoj organizam.Važno je naglasiti da, iako su ove oznake korisne, potrošači treba da čitaju i sastojke na poleđini ambalaže kako bi dobili celovitu sliku o proizvodu. Odluka o tome šta kupiti i konzumirati treba da se bazira na individualnim zdravstvenim potrebama i ciljevima.

 

Preporučujemo