Dženifer Aniston, zvijezda poznata po svojoj ulozi u popularnoj seriji “Prijatelji”, nastavlja biti izvor inspiracije za mnoge kada je riječ o zdravim životnim navikama. Od njenog poznatog recepta za salatu, koji je postao omiljen među fanovima, do njenog jutarnjeg rituala s šoljom kafe obogaćenom kolagenom, Dženifer i dalje utiče na trendove zdrave ishrane i ljepote.

Rutina poznate glumice Aniston nije samo popularizovala povremeni post i ukusne napitke, već i demonstrira zdrav način života kroz svoje svakodnevne aktivnosti. Njena ljubav prema kućnim ljubimcima, redovne posjete teretani, i druženje s prijateljicama, sve to čini dio njenog svakodnevnog života. Međutim, ono što posebno privlači pažnju jeste njen početak dana – topao napitak s dodatkom kolagena u prahu.

Zašto kolagen? Ovaj trend nije popularan samo među poznatima, već je privlačan i široj publici, uključujući i žene koje ga redovno koriste u svojim napicima ili čašama vode. Dodaci kolagena, poznati po svojim prednostima za očuvanje mladalačkog izgleda, jačanje kostiju, noktiju i kose, privukli su pažnju mnogih. Čak je i portal “Eating Well” odlučio istražiti koliko su ti dodaci zdravi i da li je njihovo miješanje s kafom zaista korisno.

Naučna perspektiva Iako stručnjaci za ishranu često preporučuju kolagen kao alternativu proteinu surutke, važno je znati da nisu svi dodaci jednako korisni. Prema istraživanjima, najbolje je tražiti one koji sadrže kolagen peptide ili hidrolizirani kolagen. Dženifer preferira kolagen koji uključuje i vitamin C i hijaluronsku kiselinu. Ipak, iako su takvi dodaci skupi, nisu nužno efikasniji od konzumiranja hrane bogate kolagenom, poput pileće supe, agruma, bobičastog voća, i brokolija.

Zaključak Kao što naglašava nutricionistkinja Viktorija Siver, nije obavezno koristiti skupe dodatke kako bi se očuvalo zdravlje kostiju, kože, kose i noktiju. Povećanje unosa kolagena kroz hranu bogatu aminokiselinama prolinom i glicinom, kao i vitaminom C, može biti jednako korisno. Osim toga, pitanje dodavanja kolagena u kafu je kontroverzno, s obzirom na mišljenje dr. Bruka Rasela da kolagen ne podnosi visoke temperature i da se njegove prednosti mogu smanjiti.

Preporučujemo