Dr. Jovan Marić, cenjeni psihijatar, suočavao se s rakom prostate u kasnijim godinama života, hrabro prolazeći kroz proces lečenja. Nažalost, uprkos njegovoj hrabrosti, ova podmukla bolest se pokazala jačom.Pre nekoliko dana, izgubili smo uglednog psihijatra, profesora dr. Jovana Marića, koji se hrabro borio s veoma opakim oblikom karcinoma pankreasa. Ovaj oblik raka predstavlja drugi vodeći uzrok smrti od raka među muškarcima u razvijenim zemljama, stoga je od izuzetne važnosti otkriti ga na vreme i primeniti efikasno lečenje.

Simptomi raka prostate variraju, a neki oblici mogu biti neagresivni, često ne izazivajući izražene simptome kod obolelih. Nasuprot tome, uznapredovali rak prostate često donosi različite simptome koji ukazuju na ozbiljnost bolesti. Urinarni problemi su čest simptom, budući da prostata okružuje uretru i smeštena je ispod bešike. Rast tumora u prostati može prouzrokovati pritisak na bešiku ili uretru, što rezultira simptomima poput česte potrebe za mokrenjem, usporenog mlaza mokraće, hematurije (krvarenja tokom mokrenja) i seksualnih problema. Erektilna disfunkcija, odnosno impotencija, može biti prisutna, onemogućavajući postizanje i održavanje erekcije. Takođe, krv u spermi nakon ejakulacije može ukazivati na rak prostate.

Bol i utrnulost postaju izraženiji kada rak prostate metastazira, tj. proširi se na druge delove tela, često zahvatajući kosti i uzrokujući bol u karlici, leđima i grudima. Ako metastaze zahvate kičmenu moždinu, može doći do gubitka osećaja u nogama i bešici.Rani znaci koji ukazuju na rak prostate često se ogledaju kroz urinarne simptome, a važno je napomenuti da većinu ovih simptoma mogu izazvati i drugi faktori poput benignih promena prostate (BPH) i prostatitisa. Ipak, prisustvo krvi u urinu trebalo bi biti dovoljan razlog da se odmah posetite svog lekara radi dalje dijagnostike i lečenja.

Preporučujemo